Érdekességek a nemzetközi szőlészet és borászati iparról a GTK szemszögéből – Gazdasági Tanácsadó Klub

A 7. Kolozsvári Magyar napok keretén belül az Ifjúsági Pavilonban a GTK (Gazdasági Tanácsadó Klub) tagjai mutattak be egy iparágelemzést a résztvevőknek. Az előadás célja, hogy ismertessék a borfogyasztást és a termelést világ, Európa és Románia szinten.

Az előadás első felében a GTK-t szakkollégiumot ismertették az előadók. „ A szakkollégium azért jött létre, hogy az egyetemi hallgatók az oktatáson kívül is tudjanak minél  több szakmai tapasztalatot szerezni. Számos programot szervezünk, félévente három esettanulmányt készítünk, továbbá kiegészítő képzéseket is a hallgatók számára.  A tagsághoz szükséges felvételizni. Legfőbb támogatónk az Antal Zsolt Alapítvány.” A szakkolégium bemutatását követően az előadók ismertették az általuk készített elemzést: „a választás azért került a bor iparág statisztikai felmérésére, mert fontosnak tartottuk, hogy megmutassuk, mekkora iparágról van szó.” A világ szinten bemutatott részben számos érdekességet hallhattak a résztvevők: „az alkoholos italok közül a sörnek a fogyasztása világviszonylatban a legmagasabb, ezt követik az erős szeszes italok és harmadik helyen van a bor. A megtermelt szőlő 71%-ból készül bor, 27%-át frissen értékesítik és a maradék két százalékot szárítják, úgy adják el. A legnagyobb bortermelő Európa, őt követi Ázsia. A fehér és a vörös bor közül természetesen a vörösborok a legkeresettebbek.”  Az előadáson résztvevők megtudhatták azt is, hogy Európa szinten Olaszország volt a legnagyobb bortermelő, a statisztikai adatokat diagramok segítségével szemléltették. „A legnagyobb borexportáló országok közé tartozik Franciaország, Olaszország és Spanyolország. ” A román borpiac bemutatása számos érdekességet tartalmazott. „Románián belül Olténiában a legmagasabb az alkoholfogyasztás. A bor termelése legfőképp Dobrudzsában és Olténiában van. A legkedveltebb bortípus országunkban a fehér bor.  ”

Következtetésképpen a fiatal előadók ígéretes jövőt jósoltak a borpiacnak, amelybe érdemes pénzt befektetni.

 

Hajléktalan lét – út el és vissza

A 7. Kolozsvári Magyar Napokon belül az Ifjúsági Pavilonban Gombola András előadása zárta a MIÉRT által összeállított eseménysorozatot.  „Hajléktalan lét – út el és vissza” címmel. Az előadó egy órába belefoglalta egy kicsit sem átlagosnak mondható élettörténetét.

„Szatmárnémetiben születtem egy négytagú egyszerű családba. Nyolc évesen elkezdtem vívni és hamar fanatikus vívóvá váltam. 13 éves voltam, amikor országos romániai bajnokságot nyertem meg.” Gombola András bemutatkozása és karrierjének első mozzanatai után áttért a kamaszodó fiúra, aki „habzsolta az életet.” Az életemben minden el volt intézve, az érettségi még a katonaság is megvolt. A szüleim mindent megtettek értem, semmiben nem szenvedtem hiányt. ” Elmondta, hogy élete egyik legnagyobb traumája az volt, amikor abbahagyta a vívást.„Abbahagytam a vívást, ez volt az egyik legnagyobb traumám. Később elkezdtem dolgozni egy bárban, ahol kialakult egy baráti társaság, akikkel nagyon sokat buliztunk. Sohasem találtam a helyem. Mára már ez megváltozott, hiszen tudom, hogy az önmagam békéjét kerestem.” Számos hihetetlen eseményt osztott meg az életéből, példának okáért ki akart menni Kanadába hamis útlevéllel. Costa Rica-ban börtönbe került. „Csak betépve tudtuk átvészelni azt az időszakot.” – fejtette ki. Az előadó elmesélte „Voltak olyan periódusok is, amikor szétestem és öngyilkosságon gondolkoztam. Nagyon sokszor meg is próbálkoztam az öngyilkossággal szerencsére sikertelenül.” Két házassága volt, mindkettő válással végződött. A második válást követően visszaköltözött Budapestre. Hosszú idő után meglátogatta a kislányát és akkor „volt az a jelenet, amikor találkoztam a szertettel.” Alkoholistává vált, szüleivel is megromlott a kapcsolata, így jutott el a hajléktalan léthez. Elkötelezte magát arra, hogy terápiára megy és 15 hónapig bent volt.

Az előadó célja, amint azt elmondta, hogy elmesélje élettörténetét, amellyel elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani, elrettenteni attól az úttól, amit ő bejárt.

 

Az eseményt támogatta a Román Ifjúsági- és Sportminisztérium (MTS).