A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) 2016. november 25. és 27. között Balatonmáriafürdőn tartotta 31. rendes ülését. A Magyar Ifjúsági Értekezletet képviseletében Talpas Botond, MIK regionális alelnök, valamint Enyedi Tamás, Kolozs megyei képviselőjelölt vettel részt a rendezvényen.

A rendezvény megnyitóján dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A MIK őszi ülésén 33 tagszervezet képviseltette magát.

Az ülés központi témája a Kormány ifjúsági stratégiájának újraalkotása volt, számos javaslat megfogalmazódott a tanácskozás során, mely a készülő stratégia részévé válik. A tanácskozás egy zárónyilatkozat elfogadásával zárult, melybe a Magyar Ifjúsági Értekezletet érintő passzus is bekerült: „A Magyar Ifjúsági Konferencia bízik abban, hogy az erdélyi magyar fiatalok szerepvállalása a soron következő választásokon elősegíti, hogy a magyarságnak minél erősebb parlamenti képviselete legyen.”

Enyedi Tamás, a MIÉRT parlamenti képviselőjelöltje a zárónyilatkozattal kapcsolatban kiemelte, hogy helyett kapott benne a Kárpát-medencei magyar oktatás helyzete és javítása, annak kiemelt fontosságú támogatása. „Magyar jövőt magyar iskolákban kell építeni és ehhez minőségi oktatásra, modern intézményekre és megbecsült tanárokra van szükségünk. A romániai parlamenti választásokkal kapcsolatban is megfogalmaztunk egy ajánlást, melyben arra kérünk minden erdélyi magyar fiatalt, hogy vegyen részt december 11-én a választásokon.”

A teljes zárónyilatkozat itt tekinthető meg: http://magyarifjusagikonferencia.eu/wp-content/files_mf/zaronyilatkozat_mik_2016_balatonmaraifurdo.pdf