Új helyszínnel és koncepcióval jelentkezik a Sic Feszt

Tíz éve az ifjúságért mottóval szervezi az 5. Sic Feszt- Székelyföldi Szabadegyetemet az idén egy évtizedes fennállását ünneplő Háromszéki Ifjúsági Tanács, ez alkalommal Sugásfürdőn, 2018. augusztus 10-12. között.

A kerek évfordulót ünneplő HÁRIT-nak az egyik legfontosabb programját képezi a Sic Feszt, amelyet 2009-ben, 40 résztvevővel indítottak útjára, mára pedig több száz fiatalt megszólító fesztivállá nőtte ki magát. Az elmúlt években Csomakőrösön megtartott eseménynek az idén a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdő ad otthont, ahol a szervezők minőségi szórakoztatást nyújtanak elérhető áron a székelyföldi fiataloknak.

A rendezvény koncepciójában is változik. Különböző udvarokat hoznak létre: lesz néphagyományokhoz kapcsolódó folkudvar, borudvar, a prezentációs sátorban változatos témakörökben hallgathatnak és vitathatnak meg előadásokat az érdeklődők az esemény első két napján. A nagysikerű Családi nap sem marad el szombaton, amely a fiatal családokat várja mesesarokkal és egyéb érdekes programokkal. Vasárnap pedig a tíz éves szervezet szülinapjának megünneplésére várják a fiatalokat meglepetés programokkal – összegezte az esemény programját dióhéjban Kelemen Szilárd Péter, a HÁRIT elnöke, az Sic Feszt főszervezője a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A jubileumi év kapcsán a főszervező azokat a programokat is kiemelte, amelyek meghatározzák a HÁRIT eddigi tevékenységeit. Háromszéken az ők nevükhöz kapcsolódik számos ifjúsági program és szervezet létrehozása, az ifjúsági alap létrehozásának kezdeményezése a helyi önkormányzatokban, 2012-ben elindították a száz fiatalt az önkormányzatokban nevű programot, amely által több mint 60 fiatal jutott önkormányzati tisztséghez, de nagy népszerűségnek örvend az Erasmus+ programjuk is. „Továbbra is az a cél, hogy figyeljünk a fiatalokra, erősítsük a román-magyar kapcsolatot az ifjúság körében, erre kiváló példa a Szent György Napi ifi udvarban szervezett közös programok, illetve a centenárium évében a magyarok körében a román nyelv fontosságának hangsúlyozása. A Sic Feszten is figyelünk ezen kapcsolat megerősítésére, hiszen a bukaresti székhelyű Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásának jóvoltából a folkudvarban a román népi kultúra megismerésére is lesz lehetőség”—mondta Kelemen Szilárd Péter.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete minden évben kiemelten támogatja a Székelyföldi Szabadegyetemet. Grüman Róbert, ügyvezető elnök maga is az ifjúsági szférában kezdte tevékenységét, de mai napig aktív résztvevője az eseménynek.  „Felívelő pályára lépett a rendezvény, az évek során pedig mentalitásváltás is történt, hiszen a helyi önkormányzati vezetők is pozitívan álltak az esemény mellé. Az eddigi helyszínek közül a mostani bizonyul a legideálisabbnak, amely a rendezvény színvonalában és a résztvevőinek számában is megnyilvánul majd. Célunk idén is a szórakoztatás és a tanulási folyamat közötti egyensúly megteremtése” – részletezte az ügyvezető elnök, hozzátéve, hogy a városi ifjúsági szervezetek mellett aktivizálták a vidéki egyesületeket is, akik részt vesznek a rendezvény szervezésében. Idén is száz önkéntes jelentkezését várják.

Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, egykori főszervező szívügyének tekinti a rendezvényt. Elmondása szerint az egyik legnagyobb eredmény számára, hogy azok a fiatalok, akik egyik évben résztvevők voltak az eseményen, következő évben már szervezőkként tértek vissza a csapatba. „Határozottan mondhatjuk, hogy a Sic Feszt utánpótlás nevelő, közösségépítő rendezvény, amely méltán helyet foglal az erdélyi fesztiválok sorában.” A MIÉRT, az esemény egyik szervezőjeként hasznos programokkal várja az érdeklődőket: a fiatal önkormányzati képviselőknek felkészítőt tartanak az új közigazgatási törvény kapcsán, továbbá hangsúlyt fektetnek a Kárpát-medencei elvándorlás kérdéskörének megvitatására, illetve téma lesz a közelgő európai parlamenti választás is.

Az előadások mellett a szórakozás szem marad el. Pénteken a Ham Ko Ham , Bye Alex és a Sleep, vasárnap a Lóci játszik, de fellépnek a helyi együttesek is: a kovásznai Pince band, a gyergyói 4S Street, DJ. BRNY, Nick Havsen és Turbo G.

A rendezvényre a jegyek a helyszínen kaphatóak. A napi belépő 10 lej. A szervezők száz sátorhelyet biztosítanak előzetes regisztráció alapján a www.sicfeszt.ro honlapon, ennek értéke 50 lej, amely tartalmazza a belépő árát is. Az eseményen résztvevő száz önkéntes mától, szintén a holnapon jelentkezhet.

 

HÁRIT Sajtóiroda