Újabb eseménydús rendezvényt tudhat a Besztercei MADISZ a háta mögött, amelyet augusztus 26-28 szervezett Cegőtelkén. A XIII. Megyei Ifjúsági Tábor karavánszerűen zajlott le ez alkalommal, hiszen idén sátorban lakott 3 napig a közel 50 fiatal. Az rendezvény támogatója a Beszterce-Naszód Megyei Ifjúsági és Sport Hatóság, a Communitas Alapítvány, Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, a MIÉRT és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.

A hagyományos ruhába öltözött eseményen idén is a megye különböző pontjaiból érkeztek résztvevők: Besztercéről, Szentmátéból, Magyardécséről, Magyarborzásról, Mezőköbölkútól, Somkerékről, Kékesről, Cegőtelkéről. A szervezők idén is érdekes programokkal várták a fiatalokat. Érkezéskor megkapták a tábor idejére szükséges anyagokat, valamint ezt követte az ismerkedés, az összerázó játékok. Kihagyhatatlan volt a péntek esti tábortűz, ahol a már csapatokra osztott fiatalok megkapták az első feladatot: előadni a Hófehérke és a hét törpe című mesét kicsit másként. A nyertes csapat, a Szent László Álomőrző Brigád (továbbiakban SZ.L.Á.B.), meséjében Hófehérke a lányokat szerette.

Szombaton a fiatalokat oktató jellegű előadások várták, amelyek természetesen a gyakorlati résszel zárultak. Az esemény vendége volt Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, aki főként felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy maradjanak itthon, ne menjenek el más megyékbe, hiszen fontos az otthon megmaradás, az otthoni oktatás. Valamint azt is kihangsúlyozta, hogy az iskolai és/vagy az egyetemi évek után nem kell feltétlenül a határokon túl keresni a megmaradást, hiszen rengeteg vállalkozási és munkalehetőség van itthon is, csak meg kell kapjuk őket, „hiszen főleg ránk, magyarokra, az jellemző, hogy mindenhol kitűnően megálljuk a helyünket!” – indokolta a MIÉRT elnöke, aki a gondolatmenetét azzal, folytatta, hogy nem szükséges mindenáron megszerezni egy egyetemi oklevelet és azzal munkanélküli lenni, hanem már az iskolai tanulmányi évek után is lehet keresni egy olyan munkahelyet, amelyet szeretünk. Továbbá az országos ifjúsági szervezet elnöke megemlítette azt is, hogy mennyire fontosnak tartja, az ifjúsági közösségi munkában való szerepvállalást, valamint az ezt követő magyarságunk megmaradásáért való harcot, munkát.

Jelen volt Geréd Imre, ifjúsági ügyvezető alelnök, Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke, Antal Attila, Beszterce város tanácsosa és az Andrei Muresanu Főgimnázium magyar szakos aligazgatója, aki érdekes játékokkal és feladatokkal fogadta a fiatalokat. Itt szerepeltek olyan gyakorlatok mint, csapatnév választás, címerkészítés és ezek bemutatása, csapattagok való bemutatása, ifjúsági életben való szerepvállalás, magyar ízű események előadása, valamint a megyei ifjúsági szervezet egy éves programfüzetjének felállítása.

Ezt követően a csoportokat a sportvetélkedők várták, ahol újabb pontokat szerezhettek: lufis-tánc, vizes-alma, tollaslabda és röplabda. Mindenki megpróbált a legjobban teljesíteni, hiszen hamarosan indult a főjáték a labirintus, amely idén a Fújd fel – A felfújható labirintus! nevet viselte. Itt tíz próbát kellett a lehető legügyesebben teljesíteni: 1. Nem élhetek muzsikaszó nélkül, 2. Serpajárás, 3. Általános műveltség, 4. Piros-fehér-zöld, 5. Titkos üzenet, 6. Elittárskereső, 7. Vízeskanál, 8. Bizalom kötele, 9. Hotelportárs, 10. 5 az igazi. A próbák ideje alatt egy lufira is vigyáztak a versenyzők és bónuszpontokat is végezhettek. A verseny lényege: a lehető leggyorsabban célba érni. A bónuszpontokat percekbe számolták át a végén a szervezők, így a legjobban a SZ.L.Á.B. csapat teljesített, aki 32 perc alatt végezte be a feladatokat.

A szombat esti hangulatot DJ Zoli – Pikowatt biztosította. Vasárnap eredményhírdetéskor a következő felállás alakult:

  1. hely: SZ.L.Á.B. – Pap Noémi, Cadar Monika Krisztina, Veres Levente, Rémán András Edvin, Dohotár Szilárd.
  2. hely: Five Finger Death Punch – Szigyártó Norbert Zsolt, Schuller Robert, Kovács Miklos, Dohotár Fábián, Rémán Csaba

III. hely: Cegői Királyok – Dohotár Szidonia, Fechete Aurel, Darlaczi Beadéra, Fechete Florin, Darlati Árpád.

Az első helyezett egy brüsszeli tanulmányi kirándulásban részesül, Sógor Csaba, RMDSZ EP képviselő jóvoltából, valamint egy micro USB tárhelyet. A második hely táblagépeket és a harmadik hely hordozható szelfibotokat kapott.

 

Izgalmak, fiatalok és jókedv a javából, szerintem ez a receptje egy szuper ifjúsági rendezvénynek. Ez nekünk idén is megvolt. Évről évre kicsit másként fűszerezzük, akárcsak egy jó háziasszony, mindig azon törekedünk, hogy jobb és szebb legyen. Örvendünk, hogy van érdeklődés, hogy van akinek szervezni. Ez a legfontosabb, vannak még magyar fiatalok Beszterce-Naszód megyében. Értük továbbra is tenni kell, mindent el kell követni, hogy ne feledkezzenek meg magyarságukról és segítsük őket, hogy megállják helyüket a nagy betűs életben. Ők kell tudják azt, hogy a Beszterce MADISZ-ra mindig számíthatnak!” – fogalmazott Zoltán-Sipos Tímea, a MADISZ elnöke.

 

Zoltán-Sipos Tímea