„Az elnökválasztás különleges alkalom közösségünk számára, mert nem csak arról szól, hogy ki lesz az ország államelnöke, hanem arról is, hogy mi, fiatalok milyen országot akarunk, hogy milyen jövőt választunk. Kelemen Hunor minden magyart, minden fiatalt képvisel, ő a közösségünk hangja ebben a megmérettetésben” – hangsúlyozta Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettese október 9-én a Besztercei MADISZ által szervezett Ifjúsági Karaván besztercei állomásán.

„Egy többnemzetiségű állam, csak akkor lesz erős és tiszteletre méltó, ha képes rendezni a többség és kisebbség viszonyát, ha a nemzeti kisebbségek nem érzik veszélyben nemzeti identitásukat” – emelte ki Jakab Adorján, majd hozzátette: „a szórványban élők érzik talán a leginkább az együttműködés és az eredményes közös munka fontosságát. Az elmúlt 25 évben a következetes, párbeszéden alapuló politizálásnak köszönhetően nagyon sok előrelépés történt az anyanyelven való oktatás terén is és meggyőződésem, hogy csak az RMDSZ segítségével érhetjük el azt, hogy különálló magyar nyelvű középiskolát hozzunk létre Besztercén is”.

Beszterce jelentette az idei Ifjúsági Karaván 8-ik állomását, a főtéren zajló eseményen közel 25 fős csapat gondoskodott a több mint 400 résztvevő jókedvéről. „A kulturális esemény célja népszerűsíteni és erősíteni a magyar kultúrát és szokásainkat, ugyanakkor, hogy felkarolja a Beszterce-Naszód megyei ifjúságot, megmutatva tehetségüket. A műsor hátterében kemény munka áll: a Csipet-Csapat színjátszó kör, a Szelfie tánccsoport 2014 januárjában alakult, a besztercei Vadrózsa néptánccsoport immár 2009 óta folyamatosan tevékenykedik, és hozzájárul a magyar hagyományok őrzéséhez és továbbadásához, valamint a humoristáink 2013 tavaszán valósították meg az első produkciót” – összegezte Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke.