2014. szeptember 1-jén, Gyergyószentmiklóson tartotta Tisztújító Küldöttgyűlését a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanács, a Magyar Ifjúsági Értekezlet tagszervezete.

„2010-ben azt a döntést hoztuk, hogy Marosfőre költöztetjük az EU Tábort. Öt év után értékelve egy jó döntésnek bizonyult, nem tudtunk volna egy ilyen színvonalas esemény megszervezni, ha nem lett volna partnere a GYTIT és a Marosfői Ifjúsági Szervezet” – szólalt fel a küldöttgyűlésen Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese.

A közös munka során erősödött meg igazán a Magyar Ifjúsági Értekezlet és tagszervezete közötti kapcsolat” – fejtette ki Jakab, majd kiemelte: „ha az államelnöki kampány során is ilyen lelkesen és eredményesen dolgozik az új elnökség, akkor nincs kétség afelől, hogy ugyanolyan eredményesen fog teljesítsen az RMDSZ Gyergyó területi szervezete, mint az EP-választások alkalmával”.

 „Novemberben államelnök-választásra kerül sor, és nekünk, erdélyi magyaroknak meg kell mutatnunk, erős közösség vagyunk, hogy minket nem lehet megkerülni, amikor az ország jövőjéről döntenek” – hangsúlyozta Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanács tisztújító küldöttgyűlésén, majd hozzátette: ,,Kelemen Hunor, a Szövetség jelöltje minket, fiatalokat is képvisel az elnökválasztási küzdelemben, elmondja gondjainkat, elvárásainkat, és azt is, hogy mi, fiatalok milyen jövőt szeretnénk ebben az országban”.

A MIÉRT elnökhelyettese elmondta, a kampány ideje alatt lehetőség adódik arra, hogy a fiatalokat érintő problémák is reflektorfénybe kerüljenek, ,,ezért fontos, hogy most az aláírásgyűjtés során az ifjúság is adjon hangot elvárásainak, felmutassa az erejét, és segítsen a munkafolyamatban” – emelte ki Jakab Adorján.

„Első GYTIT elnökként öröm ott lenni a szervezet rendezvényein, és azt tapasztalni, hogy az elmúlt években milyen sokat fejlődött. Nagyon jónak tartom, hogy elkezdtetek minél többet pályázni, és fokozott hangsúlyt fektettek a fiatalok fejlesztésére, képzésére” – szólalt fel Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

„A Gyergyó Terület Ifjúsági Tanács nemzetközi szintű szervezeté nőtte ki magát, és egy olyan szerencsés helyzetben van, hogy az országos ifjúsági ernyőszervezetnek, a MIÉRT-nek a tagja, ezáltal bekapcsolódik egy olyan hálózatba, amely további tapasztalatszerzésre ad lehetőségeket. Az új elnökségnek azt javasolom, hogy azt a fajta munkát, amint Magyari Leventével elkezdtetek, folytassátok, a képzéseket a jövőben is nemzetközi szintre emeljétek, és szervezzetek egyre több eseményt a diáktanácsosok számára is” – fejtette ki Barti Tihamér.

A GYTIT Tisztújító Küldöttgyűlésén jelen volt Ferencz Tihamér, az RMDSZ Gyergyó terüli alelnöke, aki Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó területi elnökének üzenetét tolmácsolta. Felszólalásában elsősorban a GYTIT politika súlyáról beszélt: „a fiatoknak folyamatosan bele kell szólnia abba, hogy mi az irány, amelyet követve Gyergyószék fejlődik. A közös munkában felelősségteljesen részt kell vállaljanak a fiatalok, és a hosszú távú eredmények érdekében kampánykor a lehető legjobban kell teljesítenünk. Úgy vélem, az ifjúság munkája során ugyanazt azt kell tennetek, mint az RMDSZ helyi szervezeti: össze kell fogjátok a közösséget, és hallatnotok kell hangjukat”.

Magyari Levente leköszönő GYTIT elnök beszédében a szervezetben való munkavállalás fontosságára világított rá: „ahhoz hogy egy szervezet jól működjön, egy jól meghatározott vízió fele kell haladnotok, és ez a munka előbbre viszi a személyeket és általuk a közösségét is”.

Az esemény zárásaként Magyari Levente összefoglalta a szervezet éves tevékenységeit, majd Küldöttgyűlés munkálatai során a jelenlévő 31 tagszervezet Erős Leventét választotta új elnökének, aki felszólalásában rámutatott újító ötleteire és jövőbeli céljaira. Kiemelte, hogy az eddigi építkezésben is oroszlánrészt vállalt és a továbbiakban ezeket fogja folytatni a szervezet elnökeként.