November 10-én került megszervezésre a „Rövid beszélgetés Jean Claude Junckerrel – 100 másodperc megmenteni Európát” című esemény, mely keretében fiatal parlamenti képviselők és jelöltek találkozhattak az Európai Bizottság elnökével, Jean Claude Junckerrel. Az Európai Néppárt (EPP) és Ifjúsági Szervezete (YEPP) által szervezett eseménynek az Európai Bizottság adott otthont, a MIÉRT képviseletében Apjok Norbert, máramarosi képviselőjelölt vett részt a rendezvényen.

„A romániai magyar kisebbségi közösség tagjaiként, meggyőződésünk, hogy az Európai Unió alapját az erős helyi közösségek képezik.” –hangsúlyozta Apjok Norbert.

Elmondta, hogy az RMDSZ mindig kiemelt fontossággal kezelte a nemzeti kisebbségvédelem problémájának uniós szinten történő megoldását. „Hisszük, hogy a romániai fiatalok jövője az erős helyi közösségekben rejlik, amelyben a nemzeti kisebbségek jogait egy átfogó uniós védelmi rendszer biztosítja.” – fogalmazott.

Apjok Norbert felhívta a figyelmet a fiatalokat érintő legégetőbb problémákra, mint például a ifjúság körében elterjedt magas munkanélküliségi arányra, mely napjaink egyik legégetőbb társadalmi problémájára. Kiemelte: fontos segíteni a fiatal vállalkozókat, a bürokrácia csökkentése elősegítené a vállalkozói kedv növelését. Fejleszteni kell az infrastruktúrát és olyan kezdeményezéseket támogatni, mint az Interrail program, hogy lehetőségeket teremtsünk a fiatalok számára az utazásra, arra, hogy megismerjék Európát.

Kiemelt fontossággal bír a kulturális, oktatási és nyelvi jogok védelme az őshonos kisebbségek esetében az unión belül, hiszen ez elengedhetetlen a fiatalok jólétének biztosítása érdekében.” –mondta a fiatal képviselőjelölt.