A Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Sapientia EMTE TMK meghívására YEPP as a youth-led policy maker címmel tartott előadást Konstantinos Kyranakis november 18-án Kolozsváron, a Sapientia EMTE Aulájában. Az előadást megelőzően az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének elnöke a Kolozsvár Polgármesteri Hivatalba tett látogatást.

A délelőtti sajtótájékoztatót követően Konstantinos Kyranakis YEPP elnök a MIÉRT képviselőivel a kolozsvári Polgármesteri Hivatalba látogatott, ahol Geréd Imre, a legfiatalabb városi tanácsos fogadta őket. Ezt követően a Share Federáció elnöke köszöntötte az elnököt, bemutatta milyen stádiumban áll az Európai Ifjúsági Főváros 2015 projekt. Vlad Pop kifejtette, jelenleg a szükséges ifjúsági hálózatot építik, ami fenntartja majd a projektet. 2013 végére 70 ifjúsági szervezetet akarnak a projekt mellé állítani, emellett pedig elkezdtek több nemzetközi ifjúsági szervezettel tárgyalni, hogy 2015-ben Kolozsvár biztosítsa rendezvényeik helyszínét.

A találkozón a Demokrata Liberális Párt Ifjúsági szervezetének képviselője is jelen volt, a MIÉRT-tel közösen ők képviselik Romániát a YEPP-ben. Maria Lăpădatu biztosította a résztvevőket, hogy a Demokrata Liberális Párt mindig is támogatta és a jövőben is támogatni fogja a Kolozsvár Európa Ifjúsági Főváros 2015 projektet.

Jakab Adorján MIÉRT elnökhelyettes és Talpas Botond MIÉRT Külügyi kabinetvezető már a meghívás pillanatában fontosnak tartotta, hogy teret biztosítson ennek a találkozóknak, mert csak közös erővel tudnak kézzel fogható eredményeket felmutatni az Európai Munkahelyteremtés Tervezet kapcsán.

A nap folytatásaként Konstantinos Kolozsvár alpolgármesterével folytatott beszélgetést. Horváth Anna bemutatta az itt élő ifjúság helyzetét, összegezve, hogy milyen nagyszabású rendezvények megszervezésére készülnek a Kolozsvár  Európa Ifjúsági Főváros projekten belül.  Az RMDSZ-es alpolgármester kifejtette a YEPP elnöknek: bízik abban, hogy valóban eredményes, látványos és egyedi lesz Kolozsvár tevékenysége, az alulról szerveződő kezdeményezést 2000 fiatal önkéntes hozzájárulásával terveznek megvalósítani.

Délután hat órától vette kezdetét Konstantinos Kyranakis előadása. Jakab Adorján elnökhelyettese nyitotta meg a rendezvényt, aki a MIÉRT nevében köszönetét fejezte ki, hogy a YEPP elnök Erdélybe, Kolozsvárra tett hivatalos látogatást, és az előadása által az erdélyi magyar fiatalok is betekintést nyerhetnek a YEPP által kezdeményezett kampányba.

Számos kérdés érintett a YEPP elnök előadása: mi a YEPP szerepe; mely három pillérre épül a Job Creation Plan; hogyan lehet munkahelyeket teremteni a fiatal európaiaknak; hogyan tudják a fiatalok befolyásolni az európai döntéshozatalt.

Konstantinos Kyranakis arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy az emberek több mint fele álláshirdetéseket keres a neten, amely még inkább alátámasztja az Európai Munkahelyteremtés Tervezet fontosságát. Európa felsőoktatási rendszere megköveteli a változtatásokat, nem elfogadható, hogy a fiataloknak az egyetem elvégzése után elképzelésük sincs, hogy mi vár rájuk egy munkahelyen. Cselekedni kell mihamarabb ez ügyben, és hatalmas előnyt jelent a YEPP-nek, hogy az EPP vezetői ugyanazt a célt követve, támogatják a tervezetet.

Az előadó ugyanakkor beszélt a Low Tax Hero kampányról is, amely a fejlődés kiemelt eszközét jelenti. Európa a legadóztatottabb térsége az OECD-nek (Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezet), amely ellen cselekedni kell. A szükséges lépések meghozatala nem az EU feladata, minden ország saját magának kell eszközölje a változást, de háttértámogatás és bátorítás nélkül nem történik meg az adócsökkentés.

A YEPP célja, hogy támogassa és megvalósítsa a fiatalok ötleteit, ezért Konstantinos Kyranakis arra bíztatta a fiatalokat, hogy ne adják fel álmaikat. Az előadást számos kérdés követte, a résztvevők a politikai témák mellett Konstantinos véleményét kérték az Erasmus programmal és az itthon vagy külföldön való elhelyezkedéssel kapcsolatban is.

Konstantinos Kyranakis előadására Kolozsváron, a Sapientia EMTE Aulájában került sor.