Január 13-21. között szervezi meg a Magyar Ifjúsági Értekezlet a „Make my community a youth capital!” elnevezésű Erasmus+ projektet az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatalának (ANPCDEFP) együttműködésével. A rendezvény hivatalos megnyitójára január 14-én került sor.

Kádár Petra, a MIÉRT elnökhelyettese a megnyitón felvezette a projekt fő témáit: „Hogyan tudjuk arra ösztönözni a fiatalokat, hogy aktív tagjai legyenek társadalmunknak, hogy önkéntes programokban vegyenek részt, hogy tegyenek valamit közösségeikért? – ilyen kérdésekre keresünk választ a projekt során. Segítségünkre lesznek azok a szervezetek és intézmények, amelyek a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa programot koordinálák és lebonyolították, hiszen itt, Kolozsváron, 2015-ben megtanultuk, hogyan működhetnek együtt a civil és ifjúsági szervezetek egymással, az önkormányzattal, a helyi intézményekkel, melyek mind fontos pillérei annak, hogy olyan környezet jöjjön létre, amelyben a fiatalok jól érzik magukat, ahol el tudják képzelni jövőjüket.”

A következő héten a fiatalok ezekre a kérdésekre keresik majd a válaszokat számos interaktív tanulmányi látogatás alkalmával, melyek során a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Főváros projektben részt vevők osztják meg tapasztalatikat. A rendezvény programjaira Tordaszentlászlón és Kolozsváron kerül majd sor és számos európai országából érkeztek fiatalok: Bulgáriából, Olaszországból, Görögországból, a Moldovai Köztársaságból, Szerbiából, Azerbajdzsánból, valamint Örményországból. Az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ program célja, hogy elősegítse a fiatalok számára az állampolgársággal járó jogok és kötelezettségek tudatosítását, az együttműködést az uniós fiatalok között, valamint  népszerűsítse a szolidaritás és tolerancia elveit a az európai fiatalok körében. A program tanulmányi látogatás formájában, azon szervezetek képviselőit célozza meg, amelyek Európai Ifjúsági Főváros címet pályáznak meg, valamint ezeket a nyertes pályázatokat valósítják meg.