Április 28-án, Kolozsváron vette kezdetét a MIÉRT Önkormányzati Csereprogram, amelyet hagyományteremtő jelleggel indított a Magyar Ifjúsági Értekezlet – tájékoztatta a sajtó képviselőit Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Takács Aranka, a MIÉRT Önkormányzati Kabinet vezetője, vajdahunyadi önkormányzati képviselő, Geréd Imre kolozsvári önkormányzati képviselő, Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, Berde Zoltán székelyudvarhelyi önkormányzati és Soós Zoltán marosvásárhelyi önkormányzati képviselő.

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet Önkormányzati Csereprogramjának célja, hogy helyi szinten segítséget nyújtson a fiatal tanácsosok munkájának összehangolásában. A projekt a MIÉRT elnökségének hasznos kezdeményezése, amely három kategóriára épül: nagyvárosi tanácsosok csoportja, kisebb települések tanácsosai, majd a községek és falvak problémáját helyezzük előtérbe. Elsőként a nagyvárosok önkormányzatai vesznek részt a Csereprogramban, összesen tizenhárom tanácsos képviseli Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Vajdahunyad városait” – tájékoztatta a sajtó képviselőit Takács Aranka, a MIÉRT Önkormányzati Kabinet vezetője, vajdahunyadi önkormányzati képviselő.

„Két-két napra látogatunk el egymáshoz, a találkozók alkalmával betekintést nyerhetünk egymás önkormányzati munkájába, módszereibe, hierarchiájába. Számos olyan probléma megoldásában tudunk egymásnak segítséget nyújtani, amelyet már egy-egy önkormányzat sikeresen megoldott, viszont a másik még nem találta meg rá a megoldást” – fejtette ki Takács Aranka.

„Hosszútávon tervezve, érdemes a testvértelepülések fogalmát átformálni és megnézni, hogy azonos méretű és hasonló jellegű városok között, a vezetőségek és szakosztályok szintjén miként lehet hasonló tapasztalatcserékre sort keríteni” – emelte kiHorváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.

„Nagyon hasznosnak és jónak tartom a MIÉRT Önkormányzati Csereprogramot. Véleményem szerint nem szabad megálljon ezen a szinten a projekt, mert a személyes kapcsolatok által, kötetlen információs teret biztosítva tudjuk leginkább felpezsdíteni az önkormányzati munkát, és ez tudja garantálni a tényleges tapasztalatcserét” – hangsúlyozta Horváth Anna.

Geréd Imre kolozsvári önkormányzati képviselő, a projekt egyik ötletgazdája a személyes hálózatok kiépítésének fontosságára mutatott rá: „az első vagy második mandátumukban lévő fiatal önkormányzatisok munkáját elősegíti az idősebb és akár más városokban lévő tapasztalat kollégák véleménye, támogatása. A személyes beszélgetések és az ötleteink szakszerű, precíz kidolgozása tudja a programot megfelelően működtetni”.

Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, a MIÉRT Önkormányzati csereprogram másik ötletgazdája a szakmai elvárásokra mutatott rá felszólalásában. „A hét találkozó által legalább 10 olyan szakmai lépést szeretnénk kidolgozni, amely útmutatásként szolgál adott az problémák megoldásában. A projekt során a nyelvi jogok érvényesülésére hangsúlyosan fókuszálunk, mert nagyon színes a paletta. Össze tudjuk hasonlítani, hogy milyen a politikai egyeztetések mentén kialakult önkormányzati többségben, illetve az önkormányzati kisebbségben dolgozni”.

Berde Zoltán székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő is jelen volt a sajtótájékoztatón, majd zárásként Soós Zoltán marosvásárhelyi önkormányzati képviselő is csatlakozott a beszélgetéshez. Mindketten úgy vélik, hogy a MIÉRT Önkormányzati Csereprogram valóban segíteni fogja a nyelvi, kisebbségi jogok terjedését és érvényesítésének lehetőségét, emelve a szolidaritás fokát Partium és Székelyföld polgárai között.