2015 november 19-22. között a Fidelitas és a MIÉRT Kolozsváron közösen szervezi meg a II. Visegrádi Ifjúsági Konferenciát. A rendezvényre nyolc országból (Románia, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Szerbia) több mint 100 meghívott érkezik – a konferencia fő témája a  közép-kelet-európai identitás és együttműködés erősítése lesz.

A pénteken, Kolozsváron megtartott sajtótájékoztatón Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, Talpas Botond, a MIÉRT külügyi kabinetjének főkoordinátora és Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere ismertette a konferencia célját, tematikáját.

Antal Lóránt kiemelte, hogy a konzultáció az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) területi rendezvénye, és a MIÉRT külügyi kabinetjének erőteljes munkája által valósulhat meg.

„Úgy gondolom, hogy a mai, aktuális helyzetben példaértékű ez a konferencia, hiszen a kooperáció az üzenete. Minket, fiatalokat az együttgondolkodásra a közös munkára ösztönöz” – hangsúlyozta Antal Lóránt. „Véleményen szerint a rendezvény legfontosabb célja a kapcsolatteremtés. Az a feladatunk, hogy a helyi és a nemzetközi porondon is minél több kapcsolatot alakítsunk ki. Meggyőződésem, hogy nem a funkciók, az eszköztár segít bizonyos elképzelések megvalósításában, hanem az emberek közötti kapcsolatok”. A MIÉRT elnöke elmondta, hogy a konferenciára a visegrádi négyek mellett meghívást kapott a román Nemzeti Liberális Párt ifi szervezete is, amely már visszajelzett, hogy megtiszteli jelenlétével a találkozót.

Talpas Botond elmondta: a Fidelitas részéről már tavaly érkezett megkeresés, hogy a MIÉRT legyen társszervező, akkor a külügyi csapat néhány tagja részt is vett a szervezésben. Idén természetesnek tűnt, hogy a jó együttműködés folytatásaként, illetve a  Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros projekt apropójaként Kolozsvár legyen a helyszín. „A város megérett a feladatra, hogy otthona legyen a rendezvénynek. Örülök, hogy a különböző partnerek nagyon nyitottak voltak – szakmai partnerük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amely házigazdája is lesz a találkozónak” – mondta Talpas Botond.

Horváth Anna szerint a legjobb helyen, a legjobb időpontban kerül sor a II. Visegrádi Ifjúsági Konferenciára. „Az egyik nagyon fontos üzenet az, hogy a közép-kelet európai országokban vannak olyan közös témák, amelyek mentén felül lehet emelkedni a pillanatnyi politikai viszonyokon”. Az alpolgármester továbbá kiemelte, hogy fontos az ifjúság jövőképének, perspektívájának tudatos alakítása.