Hagyománnyá vált, hogy az ünnepi felvonulást a teológus fiatalok vezetik és a kolozsvári ifjúsági szervezetek közös beszédben mondják el március 15-I üzenetüket. Idén sem lesz ez másképp, sőt vannak újabb elemek is a programban.

Rendhagyó ünnepi megemlékezésre hívja a Kolozs megyei fiatalokat a KIFOR, hogy immáron sokadik alkalommal, együtt tiszteleghessenek a szabadságharc hősei előtt. A hagyományossá vált Március 15-i megemlékezés, 11 órától kezdődik a Protestáns Teológia Intézet előtt, amit a zászlós felvonulás és koszorúzás követ.  Erre az alkalomra a kolozsvári ifjúsági szervezetek március 14-én este, 150 méter szalag felhasználásával, kokárdákat készítenek a megemlékezők számára, amit a Protestáns Teológia Intézete előtt osztanak majd szét a jelenlevők között.

Ifjak tavasza Kolozsváron címmel, közös előadásra hívja az érdeklődőket a Kolozs megyei Magyar Diáktanács. Madaras Eszter a KMDT frissen megválasztott elnöke kiemelte, hogy “Számunkra azért fontos ez a megemlékezés,  mert csakúgy mint 48-ban, az ifjúság  2017-ben is  egységes és a saját sorsa kovácsa. Úgy gondolom, azzal hogy megmutatjuk a mostani ifjúság erejét kellő képpen tisztelgünk a márciusi ifjak előtt is”. Az előadásra a Mátyás szülőháza előtti téren kerül sor 17:00 órától.

Az ünnepnap záróeseménye a “The Nest” művészeié, akik már számtalanszor megmutatták, hogy a slam-poetry képes megteremteni a kapcsolatot a hallgatóság és a több száz éves események eszmeisége között. A “12 szó” című előadásuk helyszínéül ezúttal Bánffy-palotát választva, megmutatják milyen egy barokk környezetben, kortárs költészek csatája. Alkalomhoz illően a kezdés időpontja 18:48.