Az Európai Munkahelyteremtés Tervezet (Job Creation Plan) szerepéről és kolozsvári látogatásnak céljáról tartott sajtótájékoztatót november 18-án Konstantinos Kyranakis YEPP elnök, az eseményen felszólalt Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő, Jakab Adorján MIÉRT elnökhelyettes és Talpas Botond MIÉRT Külügyi kabinetvezető.

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet a csatlakozási folyamatot 2010-ben indította el, majd 2013. május 11-én, Szófiában vált az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) teljes jogú tagjává. Fontos számunkra ez az együttműködés, hogy az erdélyi magyar fiatalok érdekeit ne csak Bukarestben és Budapesten, hanem Brüsszelben is tudjuk képviselni” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót a MIÉRT elnökhelyettese. Jakab Adorján néhány szóban összegezte: a MIÉRT felvállalta a YEPP Európai Munkahelyteremtés Tervezetét, ezért is hívta meg Molnár Zsoltot, a RMDSZ legfiatalabb parlamenti képviselőjét, hogy a YEPP elnök jelenlétében támogassa aláírásával ezt a kampányt.

A YEPP elnök köszönetét és örömét fejezte ki, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet tevékenységében kiemelt szerepet tölt be a munkanélküliség csökkentésének elősegítése. Összefoglalva a Job Creation Plan fontosságát, Konstantinos Kyranakis elmondta, három pillérre épül a tervezet: a fiatalokat alkalmazó vállalatok adócsökkentése, a felsőoktatás és a munkaerőpiac közti szakadék megszűntetése és üzletkeltés, kockázati tőke és nulla bürokrácia a fiatal vállalkozók számára.

„A YEPP vezetői folyamatosan dolgoznak, hogy Romániában is segíteni tudják a fiatalok szakmájukban való elhelyezkedését, a támogatásban pedig kiemelt és aktív szerepet vállalt a MIÉRT” – emelte ki az elnök.

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet kettős külügyi tevékenységet folytat, Kovás Richárd MIÉRT külügyi titkár évek óta képvisel bennünket Brüsszelben a különböző fórumokon, továbbá Erdélyben számos olyan fiatal dolgozik mellettünk, akik jövőt és éredményeket látnak ebben” – szólalt fel Talpas Botond. A Külügyi kabinetvezető hangsúlyozta: „az által, hogy 2015-ben Kolozsvár lesz Európa Ifjúsági Fővárosa, lehetőségünk adódik megmutatni a nagyvilágnak, hogy miről szól Kolozsvár és miről szól Európa.”

“Le kell tudnunk fordítani az európai szinten megfogalmazott ötleteket és cselekvési terveket a román jogrendszerbe. Ebben a folyamatban nagy szerepe van a MIÉRT és a YEPP, valamint a MIÉRT és az RMDSZ frakciója közötti együttműködésnek, ugyanis így tudjuk csak lefordítani a román törvénykezés nyelvezetére mindazokat az elképzeléseket, amelyek saját közösségeink fejlődését szolgálják”– ismertette Molnár Zsolt, az RMDSZ legfiatalabb parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón. A képviselő továbbá ismertette azokat a törvénykezdeményezéseket, amelyek az ifjúság munkavállalását és szakmai fejlődését szorgalmazzák és elmondta, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlettel közösen dolgoznak ki olyan módosításokat és kezdeményezéseket, amelyek az ifjúságnak az oktatási rendszerből a munkapiacra történő áttérést könnyítik meg.

Mint ismeretes a Parlament alsóháza a múlthéten megszavazta a felsőoktatási végzettséggel rendelkező fiatalok szakmai gyakorlatára vonatkozó törvényt, amely előírja, hogy a frissen végzettek hat hónapos szakirányú szakmai gyakorlatnak minősülő periódust tölthetnek el első munkahelyükön, munkáltatójuk pedig ezért állami támogatást kap cserébe.

Molnár Zsolt  a sajtótájékoztató záró mozzanataként aláírta az Európai Munkahelyteremtés Tervezet, és kiemelte: jövőben is támogatni fogja a MIÉRT kezdeményezéseit.