A Partiumi Ifjúsági Konferencián, október 4-én a LEADER programot ismertette Tóga István és Tóga Judit, a Dél–Nyugat Szatmár Akciócsoport vezetői. A program jelenét és jövőjét elemezték, valamint a LEADER által nyújtott lehetőségek bemutatásán keresztül válaszoltak a hallgatóság kérdéseire.

Tóga Judit fontosnak tartotta bemutatni a program alapvető jellemzőit: „a LEADER program esetében van egy helyi akciócsoport, amely összegyűjt maga köré vidéki polgármesteri hivatalokat, illetve a magánszférából olyan embereket, akik érdekeltek a saját környezetük fejlesztésében, például iskolaigazgatók, vállalkozók. Ezek az emberek ismerik a települést, tudják, melyek az erősségeik, melyek a gyengeségeik, és egy egyesületbe tömörülve közösen határozzák meg az adott vidék fejlesztési tervét”.

„Ennek a LEADER programnak van egy közösségépítő része” – magyarázták az Akciócsoport vezetői, majd kiemelték: „adott a lehetőség a hivatalok számára is, valamint a cél az, hogy olyan pályázatokat tegyenek le, amellyel fejlesztik a közösséget. Vidékfejlesztéssel csak úgy lehet foglalkozni, ha a közösségből indul a kezdeményezés”.

A Dél–Nyugat Szatmár Akciócsoport vezetője, Tóga István úgy véli: „az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet erre a programra. Jól működik a környező országokban, ám úgy tűnik, nekünk még mindig van mit tanulunk, így arra törekszünk, minél zökkenő mentesebbé tegyük a folyamatokat”. Az Akciócsoport vezetője hangsúlyozta, noha még azzal kísérleteznek, mi működik jól, és mi kevésbé, egyre inkább sikerül háttérbe szorítani a kísérleti jelleget, mert folyamatosan hasznosíthatók a megszerzett tapasztalatok. „A LEADER program azé, aki használja, és aki kihasználja” – nyomatékosította Tóga István.

A Partiumi Ifjúsági Konferencia partnerei a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, a Szatmár Megyei Diáktanács, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, valamint a Communitas Alapítvány.