Lehetőséget kell adni a tehetséges fiataloknak a kibontakozásra – mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a 12. EU Tábor marosfői megnyitóján. A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Kós Károly Akadémia Alapítvány szervezésében az idei táborra július 7-12. között kerül sor.

„Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, észrevéve a tehetséges fiatalokat. Én folyamatosan ezt teszem. Nem minden a pénz kérdése, a tábor berendezése magáért beszél, kreatív fiatalokra volt szükség, akiknek csak irányt kellett mutatni” – mondta a MIÉRT elnöke, a tábor főszervezője.

András Lóránd romaszármazású táborigazgató szerint az erdélyi társadalomban a cigány kifejezés pejoratív tartalommal bír, a tábori hangulattal ezen akar változtatni a MIÉRT.  Az emberek általában a negatívumokat helyezik előtérbe, pedig ha körülnézünk, rengeteg sikeres cigánnyal találkozhatunk.

A tábor területén Kása Béla fotóművész Berlinben, Brüsszelben, Új-Delhiben, a Sziget Fesztiválon és még számos helyen kiállított fotósorozata is megtekinthető. „A 70’-es évek elejétől figyelemmel kísérem és dokumentálom a cigányság életét. A kíváncsiságom és a tiltás hatására kezdtem romákat fotózni, akik mindig befogadtak, tisztességgel bántak velem” – emlékezett a fotográfus.

Emberi sorsok címmel Jakab Hunor Művészeti Tanodája 17 nagyméretű festményt készített az idei táborra. Jakab Hunor kiemelte, hogy egyes momentumokat kiragadva az üldözöttek, emigránsok gondolatait egy új szemszögből örökítették meg.