Liviu Pop oktatási miniszter a pénteki kormányülés során jelentette ki, hogy tankönyvek helyett útmutatókat kapnak az ötödikesek az új tanév első két hónapjában. A szaktárca mindezt azzal magyarázza, hogy a különböző kiadók óvásainak rendezése előtt lehetetlen a tankönyvek kiadása, valamint attól sem hátrál meg, hogy az immáron kilenc hónapja leváltott Cioloș-kormányt tegye felelőssé saját kudarcaiért (arra hivatkozva, hogy a korábbi kabinet feladata lett volna a kiadás).

Egyértelmű, hogy az útmutatók nem tekinthetőek a tankönyvek teljes érvényű helyettesítőinek, az ebből adódó hátrányt a legodaadóbb pedagógusok sem dolgozhatják le.

Elfogadhatatlannak véljük, hogy e kormány ismét olyan félmegoldásokat alkalmaz, amelyek hátráltatják a diákok oktatását. Eddig sem burkolt alkalmatlanságán kívül a minisztérium azt is egyértelművé teszi, hogy a tanulók érdekeit másodlagosnak tekinti, nyugodt lelkiismerettel fosztja meg a diákokat törvényes jogaiktól.

Maradéktalanul követeljük a tankönyvek mihamarabbi kiadását, valamint bízunk abban, hogy a hazai diákságot nem érheti a jövőben hasonló méltánytalanság. Egyetlen reményünk (ami a miniszterelnök szerint előfordult már), hogy Pop úr csak viccel.