Beszéljük meg! címmel indult konzultációs sorozat fiatalok és ifjak számára Kézdivásárhelyen, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet egy beszélgetésre hívta össze a város fiataljait, civil szervezeteit, egyesületeit. A szerda esti találkozó meghívottja volt Bokor Tibor polgármester és Fejér László Ödön parlamenti képviselő is, akik partnerséget vállalnának az ifjúság kezdeményezéseiben.

A találkozón részt vettek továbbá Balázs Orsolya, Szilveszter Szabolcs és Szöllősi Tamás fiatal önkormányzati tanácsosjelöltek is. Kerekasztal hiányában egy hatalmas kört alkotva foglaltak helyet a fiatalok, hogy megvitassák, hogyan lehetne pezsgésbe hozni a várost. Bokor Tibor polgármester azért tartotta fontosnak a részvételt, mert az önkormányzat partner kíván lenni azokban a kezdeményezésekben, amelyeket a fiatalok szükségesnek látnak. „Más hatások érnek benneteket, és más körülmények között nőtök fel, mint mi. Több évig voltam fiatalok között, akkor sokkal jobban átláttam, hogy mire lenne szükségük az ifjaknak. Ma már egészen másképp gondolkodtok ti, hozzám pedig egyre kevesebb információ jut el arról, hogy milyen téren és milyen irányba kéne lépni. Legyen ez a találkozás a bevezetője egy gyümölcsöző együttműködésnek, de ne tőlem várjátok a javaslatot, hanem ti gyertek konkrétumokkal, amelyekre közösen találjuk meg a kivitelezési vagy a finanszírozási formát” – fogalmazott az elöljáró. Fejér László képviselő szerint saját álmokra van szükség, hiszen az iskola nem minden esetben tud vágyat ébreszteni egyik vagy másik szakma, szakterület iránt. Az lenne tehát a járható út, ha a fiatalok lehetőséget kapnának minél több irányzat megismerésére, és ha látnák, hogy az szórakozást is nyújthat, könnyebb lenne a pályaválasztás is, érvelt a képviselő. Jó példának hozta fel a KreaKids Stúdiót. „Jómagam is Kolozsváron, végeztem tanulmányaimat, majd Budapesten dolgoztam. Emellett ifjúsági és civil szervezetekben tevékenykedtem, mégis úgy döntöttem hazajövök szülővárosomba és a legjobb tudásom szerint dolgozom városom jövőjéért. Fontos, hogy együtt gondolkodjunk, összehangoljuk erőforrásainkat és ezáltal egy átfogó, pezsgő ifjúsági életet teremtsünk Kézdivásárhelyen. Közösen elérhetjük, hogy jó legyen itthon fiatalnak lenni” – emelte ki, Szöllősi Tamás, a HÁRIT és a MIÉRT ifjúsági jelöltje az Rmdsz kézdivásárhelyi önkormányzati listáján.

A fiatalok a beszélgetés folyamán több témát is érintettek. Szükség van minden generáció megcélozására, de legfőképpen a 25-40 éves korosztály számára kell megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket találni, amelybe bevonhatóak a fiatalabbak is, vélték. Fontos, hogy hangsúlyt kapjon a városban a tehetséggondozás, a workshopok, az innovatív tanulás, a tudományos szakmai ágak hangsúlyosabb bemutatása, emellett a fiatal vállalkozók inkubációja és a szakemberképzés, esetenként az átképzés is. Támogatási kérdések is felmerültek, a különböző pályázati lehetőségek mellett az ifjúsági alap létrehozásával célirányosabban támogathatóak a kezdeményezések, mondták a fiatalok. Mivel szép számban jelentek meg fiatal vállalkozók is, a beszélgetés nagyobb részét a pályázati lehetőségek képezték. Sokan azzal küszködnek, hogy idő hiányában nem tudják megfelelően megírni a pályázatokat, az erre szakosodott cégek pedig a kisebb összegű pályázatokat nem vállalják el, ez pedig hátrányt jelent. Források lennének, csak le kéne hívni őket, mondták. A fiatalok itt abban látják a megoldást, hogy létrejöjjön egy csoport, akár az önkormányzat segítségével, akik a nagyobb pályázatok előkészítését, a kisebbek megírását vállalnák.

A közel kétórás beszélgetésen kiderült, hogy konkrét ötletekből és tervekből nincs hiány, és sok fiatal van, aki a közért tenni akar. Abban mind egyet értettek, hogy szükség van egy ifjúsági központ létrehozására, amely közösségi térként működhetne, ahol közösen, az erőforrásokat összehangolva valósíthatnák meg terveiket. Erre egy megoldás is körvonalazódott: van a városban elhanyagolt hőközpont, amelynek felújításával a város és a fiatal közösség is nyerne. Szükség van továbbá egy több korosztályt egyesítő és jól működő ifjúsági szervezetre, akik képviselnék a fiatalokat.

A résztvevők arra az elhatározásra jutottak, hogy a régi, jól bevált és népszerű programokat, rendezvényeket, mint például a kvíz-est, a karaoke partik, a közös filmvetítések, újra meg kéne szervezni, és az évekig nagy sikernek örvendő diáknapokat is tovább kell vinni, valamint, a közös cél érdekében, a beszélgetést és együttműködést folytatni kell.