Kezdetét vette a Magyar Ifjúsági Értekezlet Országos Küldöttgyűlése Nagyváradon, a városháza dísztermében. A március 20-22. között zajló küldöttgyűlés megnyitóján számos meghívott köszöntötte a résztvevőket. A MIÉRT új elnökének megválasztására szombaton kerül sor.

Szabó József, a MIÉRT leköszönő elnöke nyitotta meg az ernyőszervezet nagyszabású rendezvényét: „a fiatalok számára fontos, hogy odafigyeljenek rájuk. A fiatalok szerint a világ nem mindig pont úgy van, ahogy azt tanítani szokás. A fiatalok természetes módon kiszámíthatatlanok, ugyanakkor abban biztos lehetsz, hogy a fiatalt nem lehet irányítani. Ha nem így volna, akkor a fiatalokról szóló bölcsességek sem volnának. A Magyar Ifjúsági Értekezlet megalakulása óta megélte a maga fázisait. Elnökként köszönöm, hogy én is részese lehettem ennek a folyamatnak, és köszönöm nektek, bárhonnan is jöttetek, hogy hozzáteszitek civil, mozgalmi és politikai szinten a magatok részét. Tudom, hogy most egy fordulóponthoz jutottunk, de a fiatalok szeretik a mozgalmas életet. Legyen hát ez a mostani hétvége mindenki számára emlékezetes, egyedi és különleges”.

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket: „tudom, a lázadó fiatalság, ha kell, vitázik, ha kell, alkuszik, és ha kell, hajnalig bulizik. Azt kívánom nektek, kedves fiatalok, hogy céljaitokért legyen elég erőtök és kitartásotok küzdeni, mert csakis a küzdelem vezethet eredményre benneteket”.

„Ti tudtok segíteni abban, hogy megértsük, melyek a mai huszonévesek elvárásai a közélettől. Igazatok van akkor, amikor türelmetlenek vagytok, gyorsan akarjátok a változást, hiszen a ti életetekről van szó. De azt is meg kell értenetek, hogy fontosak azok az értékek, amelyek mentén a hazai magyar érdekképviselet haladt ez idáig. Azt szeretném, hogy a MIÉRT továbbra is közéleti utánpótlás legfontosabb bázisa legyen” – hívta fel a küldöttek figyelmétKelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a MIÉRT alappilléreit, a partnerséget, a szakmaiságot és a nyitottságot emelte ki. Hangsúlyozta, az ezen értékek mentén szerveződő MIÉRT a Szövetség egyik legfontosabb stratégiai partnere nemcsak országosan, hanem Biharban is. Mivel nagyon sok helyi szervezetből épül fel, eljuttatja az üzeneteket az érdeklődő fiatalsághoz, ugyanakkor a hatékony érdekérvényesítés mellett megőrizte azt a mozgalmi jelleget, amely a kezdetektől a szervezet ismérve volt.

„Nyugodt lélekkel jöttem erre a küldöttgyűlésre, mert két olyan elnök-jelöltje van a Magyar Ifjúsági Értekezletnek, aki el tudja látni azt a feladatot, azt a kihívást, amellyel ez a tisztség jár. Mindkét jelölt tud MIÉRT-ben gondolkodni, olyan országos szervezetben, ahol a közös célok elérése áll a figyelem középpontjában. Azt tudom ígérni, hogy a Főtitkárság és a MIÉRT közötti kapcsolatot továbbra is a partnerségi viszony fogja meghatározni” – mondta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, volt MIÉRT elnök.

Bodor László, az RMDSZ főtitkárhelyettese felszólalásában röviden értékelte az elmúlt négy évet: „akármilyen szemszögből nézek jelen pillanatban az erdélyi magyar ifjúsági palettára, a stabilitást látom benne. Tíz évvel ezelőtt szócsatákkal vívott háborúkat folytattunk, míg 2015-ben nagyon stabil, jó együttműködésen alapuló szervezeteket köszönthetek, és ez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára nagyon fontos”.

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet több éves hagyományként díjat ajándékoz egy olyan közéleti személyiségnek, aki az elmúlt időszakban kiemelkedő segítséget nyújtott a szervezetnek. Ez a díj őszinte elismerés, halk köszönetnyilvánítás” – mondta Szabó József, aki átadta a MIÉRT Pro Organizatione díját Laczikó Enikőnek, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala államtitkárának. A díjazott rövid köszönőbeszédében kiemelte, szeretné, ha a MIÉRT olyan szervezetté válna, amelyik minden erdélyi magyar fiatalt képvisel. Laczikó Enikő továbbá kiemelte, véleménye szerint a MIÉRT a hagyományokból építkezik, de nem kell félnie az újítástól, megújulástól.

Emilian Pavel európai parlamenti képviselő a Szociáldemokrata Párt Ifjúsági Szervezetének képviseletében köszönte meg azt, hogy a MIÉRT-et olyan szervezetnek ismerték meg, „amelyikkel együtt lehet dolgozni, és amelyiknek szavatartó vezetői vannak”. George Tătar, a Nemzeti Liberális Párt Ifjúsági Szervezetének az elnökségi tagja pedig azt emelte ki, hogy olyan pártot képvisel, amelyik mindig nyitott a párbeszédre, függetlenül attól, milyen nemzetiségű partnerrel ülnek le tárgyalni. Végül magyarul köszönt el, egyszerű választást kívánva a küldöttgyűlésnek a szombati elnökválasztáshoz.

Vincze Géza, a Fidelitas országos alelnöke elmondta: „a Fidelitas szélsőségektől mentes magyar-magyar kapcsolatot kíván ápolni, amely előreviszi a nemzet ügyét. Az építkezésre kell a hangsúlyt fektetnünk, amelyben a MIÉRT is partner, mint az erdélyi magyar ifjúsági élet meghatározó szereplője”. Torzsa Sándor, Societas elnök kifejtette: „a Societas nem akarja megmondani, melyik magyarországi politikai erőt keressétek, vagy éppen nem keressétek”.Kocsis Dániel, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviseletében aláhúzta: „bízom benne, hogy a „felnőttjeink” közötti viszony rendeződése pozitív hatással lesz a két ifjúsági szervezet minél tartalmasabb szakmai együttműködésére”. Csonka Ákos, Via Nova ICS nemzetpolitikai kabinetének vezetője hozzátette: „nem titkolom, gyakran igyekeztünk minél több jó példát ellesni tőletek. Az, hogy a Via Nova ICS Felvidék legnagyobb és legaktívabb ifjúsági szervezetévé vált, nektek is köszönhető; hálával tartozunk, és ez a kapcsolat a jövőben sem szakad meg”. Szénás Szabolcs OMDSZ elnök felszólalása zárta a hivatalos megnyitót: „nem az embereket kell szervezetközpontúvá, hanem szervezeteinket kellene emberközpontúvá tenni. Ne az emberek dolgozzanak a szervezetekért, hanem kezdjenek el a szervezetek dolgozni az emberekért, a közösségért”.

A MIÉRT tisztújító Országos Küldöttgyűlése szombaton a Nagyvárad melletti Püspökfürdőn folytatódik az elnök és az elnökség, valamint a tagszervezetek és a társult szervezetek beszámolójával. Délután az elnöki tisztségre jelentkezett Antal Lóránt és Jakab Adorján programjának bemutatása, majd az elnökválasztás kerül előtérbe.

A rendezvényről fényképek találhatók a Magyar Ifjúsági Értekezlet Facebook-oldalán.