Május 27-én megszavazta a román parlament az új önkéntességi törvényt, amely számos újítást hozott az eddig érvényben lévő 2001-es törvényhez képest, továbbá több olyan javaslatot is tartalmaz, amelyet a Magyar Ifjúsági Értekezlet számos civil szervezettel közösen fogalmazott meg – tájékoztatott a parlament döntéséről Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő.

 

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet 2011-ben, az önkéntesség európai évében egy konzultációt kezdeményezett a romániai magyar ifjúsági- és civil szervezetekkel, illetve a megyei ifjúsági igazgatóságok vezetőivel, azért, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg az önkéntességi törvény kiegészítése kapcsán. A konzultációt követően a legfontosabb kiegészítésünk az volt, hogy az önkéntességi tevékenységet törvényes keretek között fogadják el szakmai tapasztalatként, ezáltal megkönnyítve a fiatalok munkavállalási lehetőségeit. Az összeállított javaslatcsomagot átadtuk Széll Lőrincznek, az akkori Országos Sport és Ifjúsági Hatóság államtitkár-helyettesének, aki ezt követően azon dolgozott, hogy a javaslataink bekerüljenek a hatóság törvénytervezetének csomagjába, majd a román parlamentben Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő követte nyomon a törvénytervezetet” – fejtette ki Jakab Adorján. „Ezúton szeretném megköszönni a Romániai Magyar Cserkészszövetségnek, a Kolozsvári Magyar Diákszövetségnek, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének, és nem utolsó sorban a Megyei Ifjúsági Hatóságok igazgatóinak és aligazgatóinak, akik részt vettek a javaslatok megfogalmazásában” – hangsúlyozta a MIÉRT elnökhelyettese.

Molnár Zsolt parlamenti képviselő az új törvény megszavazását követően kiemelte: „nagy hozadéka a törvénykezdeményezésnek, hogy szakmai tapasztalatnak ismerik el a szakirányon belüli önkéntességet, plusz pont lehetőséget teremtve a fiataloknak az állásinterjúkon való részvételkor, valamint a pályázataik elbírálásánál. Ilyen lépések által tudunk eljutni ahhoz az ifjúsági garanciához, amelyet Európa szinten felvállalt a YEPP (Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete), általuk a Magyar Ifjúsági Értekezlek, majd az RMDSZ parlamenti frakciója is elkötelezve tett lépéseket ez irányba”.

Remélhetőleg az új törvény által az önkéntesség vonzóbbá válik, úgy az önkéntességet vállaló, mint az őket foglalkoztató civilszervezek számára, többletértéket hozva a romániai magyar civil szféra működésében, gyarapítva a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit, valamint áthidalható lesz a munkáltatók által kért két év szakmai tapasztalat” – hívta fel a figyelmet az újítások fontosságára a parlamenti képviselő.

„Románia az önkéntesség területén alul marad az európai átlaghoz képest (40%), csupán 20 % azon fiatalok száma, akik önkéntes tevékenységet folytatnak. A továbbiakban a Magyar Ifjúsági Értekezlet azon fog dolgozni, hogy ezt az arányt minél közelebb hozza az európai átlaghoz, és minél szélesebb körben népszerűsítse ennek társadalmi fontosságát” – mutatott rá a jövőbeli célokra Jakab Adorján.