Megalázó a tanárok számára és kérdéseket vet fel a MIÉRT szerint az a rendeletmódosítás, amely értelmében csak felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok taníthatnak román nyelvet és irodalmat a kisebbségi elemi iskolákban.

A tanévkezdés előtt alig tíz nappal történt módosítás tulajdonképpen megkérdőjelezi a tanítók szaktudását, és ezt éppen egy olyan helyzetben teszi, amikor az ország oktatási rendszere számos súlyos problémával küzd – mondta el Tőtős Áron, a Magyar Ifjúsági Értekezlet oktatásért és kutatásért felelős alelnöke.

„A MIÉRT által a tanügyminiszternek elküldött beadvány azt kifogásolja, hogy a felelőtlen, váratlan és megalapozatlan döntés bárminemű közvita vagy szakmai testületekkel való egyeztetés nélkül történt meg” – tette hozzá Tőtős.

Ugyanakkor ez a döntés nemcsak a szaktudást kérdőjelezi meg, hanem megbélyegző és bizalmatlanságot is jelez a kisebbségekkel szemben. Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok megkövetelése mellé a Román Ortodox Egyházhoz csatlakozás, esetleg a PSD-párttagkönyv a jövőben elvárás lesz-e, vagy inkább figyelembe veszik a nemzeti kisebbségek elvárásait és szükségleteit?

Ahogyan az a MIÉRT 2018 és 2022 között érvényes politikai programjában is szerepel, a romániai magyar közösség számára a román nyelv ismerete elengedhetetlen, ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy minden romániai fiatal ismerje a román nyelvet, ami a versenyképesség egyik alapfeltétele. Ehhez megfelelő feltételekre van szükség, így arra is: a román nyelvet tanítók tudjanak kommunikálni a diákokkal az órákon.

Fotó: Krónika