Okos település – okos Erdély címmel szervezik meg a XVII. MIÉRT Akadémiát Püspökfürdőn, október 19 és 21. között.

„Bár az év elején arra gondoltunk, hogy a centenárium témájával foglalkozunk, úgy döntöttünk, hogy nem a múltról, hanem a jövőről gondolkodunk. Tekintve, hogy a MIÉRT-nek több mint 300 önkormányzati képviselője van, elsősorban nekik szánjuk a rendezvényt, olyan fiatalok mellett, akiket szintén érdekel az önkormányzati munka” – fogalmazott Oltean Csongor.

A MIÉRT-elnök hozzátette: azáltal, hogy a települések okosabbak, trendibbek lesznek, hozzájárulhatunk kivándorolt fiatalok hazacsábításához. Rávilágított: az önkormányzati képviselők tudnak tanulni egymástól, ezért az idei Akadémián azokat a jó példákat mutatják be, amelyeket átvehetnek egymástól.

„Az a tapasztalatom, hogy a települések fejlesztési stratégiáit gyakran nem adaptálják a helyi környezethez, ez pedig nincs rendben. Ezért foglalkozunk ezzel az aktuális témával, amely mankó lehet az önkormányzatban dolgozó fiatalok számára” – mondta el Tőtős Áron, a MIÉRT Akadémia főszervezője, kiemelve: össze akarják hozni a szakértőket, önkormányzatban dolgozó fiatalokat és érdeklődőket.

A főszervező elmondta azt is: díjat alapítottak idén, amelyet idén egyrészt az „okos településeknek”, másrészt a jó ötleteknek osztanak ki, elismerve a munkájukat. Terveznek ugyanakkor egy kiadványt is, amely az elhangzó jó gyakorlatokat összegzi, hiszen ez az első olyan rendezvény, amely országos szinten foglalkozik a kérdéssel magyar nyelven, Romániában.

A rendezvény részletes programja itt érhető el.

Az idei rendezvényen előreláthatóan 160 meghívott és résztvevő lesz, szakértők, oktatók, kutatók lesznek jelen. A legnagyobb romániai magyar közéleti akadémiát a MIÉRT az Bihar Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (BIET), a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) Bihar megyei szervezetével és RMDSZ-el közösen szervezi, partnerségben a Kós Károly Akadémiával, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ támogatásával.