2017. június 20-án Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót a Magyar Ifjúsági Értekezlet frissen megválasztott elnöke. Oltean Csongort a Magyar Ifjúsági Értekezlet küldöttgyűlése június 17-én, szombaton választotta meg a szervezet elnökévé, 73%-os többséggel.

A szombati eseményekkel kapcsolatban kifejtette, az alapszabályzat módosítást követően a MIÉRT vezetősége egy tizenhárom tagú operatív testületből fog állni. Kiemelte a MAKOSZ-al és diákszervezetekkel való szorosabb kapcsolattartás fontosságát, valamint a szakmai kabinetek létrehozását a MIÉRT-ben.

Elmondta a közeljövőben egy szervezeti átvilágítást tervez, újra körbejárni a tagszervezeteket és az őket érintő problémákról konzultálni mégegyszer.

Az elkövetkezendő hat hónap eseményei közül az EU Tábort emelte ki, amelyet idén augusztusban szeretnének megszervezni, egy újult formában, a Vibe fesztivált, amely keretében zajló Vibe Koli-ból a MIÉRT is kiveszi a részét. A MIÉRT Akadémiával kapcsolatban kiemelte, hogy a célt, amely miatt ki volt találva az Akadémia újra kell gondolni, egy koncepcióváltásra van szükség. A Szórvány, Partiumi és Székelyföldi Konferenciákat illetően elmondta, hogy mint a MIÉRT éves kiemelkedő rendezvényei ezeket is decemberig fontosnak tartják megszervezni.

Hangsúlyozta: „szorosabbra kell fűzni az RMDSZ és a MIÉRT együttműködését az elkövetkezendő két évben. A Szövetség nagyobb hangsúlyt kell fektessen az ifjúság támogatására. Az elkövetkezendő időszakban konkrét terveket fogunk kidolgozni és letenni az RMDSZ asztalára, amely az erdélyi ifjúsági rendszereket tudja megerősíteni.”

A 2016-os önkormányzati választások kapcsán elmondta: „fontosnak tartjuk továbbra is képezni fiatal önkormányzati képviselőinket, hogy az önkormányzati munkát a közösség elvárásainak megfelelően tudják elvégezni. Az önkormányzati választások kapcsán megfogalmazott feladatokat országos szinten is gyakorlatba kell ültetni.” Jó példaként említette Kézdivásárhelyt, ahol már 19 parcella területet osztottak ki a fiatalok számára lakásépítés céljából.

Az országban jelenleg zajló eseményekkel kapcsolatban kiemelte: „a SZÁT arra hatalmazta fel a Szövetségi elnököt, hogy tárgyalásokat folytasson és a lehető legjobb döntést hozza meg. Talán ezek a pillanatok, amikor felértékelődik a parlamenti 5% és a magyar közösség számára fontos ügyeket lehet törvényben rögzíteni. A MIÉRT elnöke úgy a Szövetségi elnökség, mint a SZÁT tagja és nyílván ezen a fórumon is hangot fogunk adni az elképzeléseinknek.”

Elmondta, ami a külügyi történéseket illeti, kiemelt fontossággal fogják kezelni az aláírásgyűjtést a Minority Safepack kapcsán, erről konzultált kampánya során Brüsszelben Winkler Gyula európai parlamenti képviselővel és Vincze Loránttal a FUEN elnökével.