Amikor tavaly, a nagy lezárások idején az időseknek segédkeztünk a bevásárlásban és egyéb ügyek intézésében, nem gondoltuk, hogy a koronavírus-járvány ilyen drámai szintet érhet el, mint idén a negyedik hullám alatt. Sokkolóak voltak a napi adatok, rengetegen kerültek kórházba, egyik napról a másikra pedig több fertőzött embertársunk is meghalt: köztük családtagok, szomszédok, barátok. Ezzel a jelenséggel párhuzamosan egyre élesebben polarizálódott a társadalmunk, barát barátnak, családtag családtagnak fordított hátat. Elértünk egy olyan ponthoz, ahol a MIÉRT Vezetőtanácsa úgy érezte, felelősségünk van abban, hogy újra párbeszédet kezdjünk a fiatalokkal és nemcsak!

Mi is látjuk, hogy a kormánykoalíció a lehető legrosszabb periódusban bomlott fel, a politikai csatatér pedig épp akkor volt a „legvéresebb”, amikor a vezetők a nehéz helyzetben lévő ország „kezét kellett volna fogják”. Ehhez képest azt láttuk, hogy az RMDSZ maradt az egyedüli, olyan politikai párt, aki világosan elmondta: a járványhelyzet legyőzésére elsősorban egy stabil kormányra van szüksége az országnak.

Egyetértünk abban, hogy a káosz nem épít bizalmat, azonban be kell ismernünk magunknak, hogy az országban uralkodó oltásellenesség és az orvostudománnyal szembeni szkepticizmus gyökerei ennél sokkal mélyebbre kerültek.

De ugyanúgy fontosnak tartjuk kiemelni a Facebook és más közösségi platformok alapját adó algoritmusok veszélyét is, amelyek kimondottan személyre szabott információkat tárnak az internetről tájékozódók elé. Éppen ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni több típusú hírforrásból való tájékozódásra is, hogy az adott kijelentésekről/híresztelésekről valós képet kaphassunk. Érthetetlenül és elkeseredve nézzük, ahogy a szolidaritás elpárolgott közülünk.

A járvány elején, mi a MIÉRT Vezetőtanácsa és területi szervezetei több száz fiatal bevonásával segítettünk az időseknek bevásárolni, oltásra buzdítottunk a szociális hálókon keresztül, majd elsősegély karavánt szerveztünk és véradásra kértük fel a fiatalokat. Sajnos a járvány nem ért véget és nagyon sok tapasztalatunk azt mutatja, bár a fiatalokban van oltási hajlandóság, sok esetben a téves információk és a szülök negatív hozzáállása miatt nem oltatják be magukat.

Ebből kiindulva úgy döntöttünk, újra nekifutunk és segítségünket ajánljuk azoknak a fiataloknak, akik fontos, valós és hasznos információkat akarnak kapni az elsősegélynyújtásról és az oltás fontosságáról. Ebből kiindulva egy újabb országos kampányt kezdeményezünk, amelynek során egészségügyben dolgozó szakemberekkel eljutunk minden olyan településre, ahol segíthetünk, ahol megtanítjuk a fiatalokat, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, beszélünk az oltás fontosságáról, segítünk a zöld igazolvány használatában és válaszolunk minden olyan kérdésre, amelyekről téves információkat kaptak az online felületeken. Lebontjuk azt a falat, amelyet a bizalomhiány és a téves információk felépítettek közösségeinkben.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél többen képesek legyünk elsősegélyben részesíteni veszélyhelyzetbe került embertársainkat. Ilyen súlyos járványügyi helyzetben pedig tudnunk kell azt is, hogy miként kerülhetjük el a fertőzés kockázatát, hogyan óvhatjuk a környezetünket a fertőzés veszélyétől, és mit kell cselekednünk, ha hozzátartozóink fertőzés-gyanúsok.

Az érdeklődők keressenek minket bátran a Facebookon, vagy az office@miert.ro e-mail oldalon.