A hétvégén feszt` kultiválódtak a Magyar Ifjúsági értekezlet (MIÉRT) és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) tagszervezetei és partnerszervezetei a Székelyföldi Konferencia során, a Madarasi Hargitán. Az idei rendezvényt a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Válj sikeressé! program keretén belül.

A kétnapos rendezvényt Fancsali János UIET elnök és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg.

„Ha megnézzük Székelyföld egész területét szinte nincs az a hely, ahol ne lennének különböző kulturális eseményeink, ne lennének olyan szervezeteink, akiknek tevékenységi körükbe ne tartozna bele a kulturális eseményeknek a szervezése. Tagszervezeteink is szerveznek olyan kulturális eseményeket, amelyek hozzájárulnak hagyományaink őrzéséhez és azt gondoltuk, hogy ilyen témában nem volt taglalva, hogy miért is fontos a kulturális menedzsment. ”- indokolta az esemény tematikáját köszöntő beszédében az UIET elnöke.

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy az ifjúsági szervezetek valamilyen formában még erőteljesebben kapcsolódjanak be a kulturális élet szervezésébe. Tartalmat kell szolgáltatni a fiatalok részére – a stratégiánk is erről szól, amit a megyei tanács nem olyan rég fogadott el- és olyan tartalmat, ami az embereket valamennyire ideköti és nemcsak ideköti, hanem hazahúzza, hazahívja. ” – szólt a fiatalokhoz Borboly Csaba

Ezt követően Geréd Imre az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke és Kádár Petra MIÉRT elnökhelyettes is köszöntötte az egybegyűlteket. Az este folyamán a kulturális menedzsmenté volt a főszerep, Borboly Csaba és Ferencz Angéla előadásában.

Szombat reggel Fesztiválok innen és túl címmel hallottunk előadásokat a rendezvényszervezésről. Oltean Csongor, HÁRIT elnök a SicFesztről, Györfi Zoltán és Virág Szilárd pedig az Ólomfesztről mesélt nekünk. Még az ebédszünet előtt terítékre került az Európa kulturális fővárosa projekt Knop Ildikó és a Vektor együttműködési projekt Papp Zoltán előadásában. A meghívottak gyakorlati tanácsokkal látták el a résztvevőket, megválaszolva kérdéseiket, felvázolva lehetőségeiket.

Ebéd után a nagyok mondták a tutit! Andi Vanca az ElectricCastle PR-osa mutatta be tevékenységeiket, beszélt nehézségeikről, tapasztalataikról, a kommunikációról, a kreativitásról, hosszú távú terveikről, a lehetőségek kihasználásáról.

A konferencia alappilléreit a szakmai előadások képezték, de nem titkolt szándékunk volt, lehetőséget adni a fiataloknak a találkozásra, problémáik megvitatására. A közel 60 személyes eseményen a résztvevők jó hangulatban hallgathatták az interaktív előadásokat, amelyek során lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni, tapasztalatot cserélni, tanulni egymástól, egymás hibáiból.

Tagszervezeteink és partnerszervezeteink számára olyan tartalommal szerettük volna feltölteni ezt a konferenciát, amely segítségükre lesz a továbbiakban, őket érintő és érdeklő témákkal. A székely síparadicsom környezetében szakmaiságot és tapasztalatcserét ajánlottunk, és persze a szórakozásból és szabadidős tevékenységekből sem volt hiány.