A Hunyad Megyei Ifjúsági Tanács (HUMMIT) és Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a november 18-20. között megszervezett Szórványkonferencia keretében az alábbi nyilatkozatot fogadták el:

A szórvány megyék ifjúsága, felelős utánpótlásként az idei parlamenti választásokra  a legnagyobb komolysággal tekint, érzi a szavazás tétjének súlyát. Kiemelten fontosnak tartja a fiatalokban tudatosítani, hogy a közélet róluk is szól, és arra buzdítani őket, hogy részvételükkel az erős magyar érdekképviselet megteremtését és megtartását támogassák.

Felelősségteljes ifjúsági szervezetekként tudjuk, hogy az erős parlamenti képviselet a szórványban élő magyar fiatalok megmaradása és boldogulása érdekében elengedhetetlen.

A fiatalok szülőföldön való boldogulásának elősegítése érdekében szükség van az erős magyar képviseletre és szükség van arra, hogy a fiatalok ott legyenek mindenhol, ahol őket érintő döntések születnek, a döntéshozatal legfelsőbb szintjén is. Szükség van a fiatalok parlamenti jelenlétére is, hiszen a fiatalokat a fiatalok tudják érdemben képviselni.

A MIÉRT számára a szórványban élő fiatalok kiemelten fontosak, hiszen nélkülük, a közös együttműködés nélkül nem tudhatnánk ennyi közös sikert a hátunk mögött. Szórvány nélkül nincs összmagyarság.  Az erdélyi magyar fiatalok csakis egymásra támaszkodva, közös erővel tudnak eredményeket elérni, közös erővel tudják céljaikat megvalósítani.

Ezért, a MIÉRT szórvány megyékben tevékenykedő ifjúsági szervezetei felelősségüknek tekintik mobilizálni a fiatalokat a december 11-i választásokra, hogy a szavazást követően erős magyar képviseletünk legyen a parlamentben.

Vajdahunyad, 2016.11.19.