“MIÉRT a Szorványban – Fókusz december 11”  címmel szervezte meg idén a Magyar Ifjúsági Értekezlet éves rendezvényét, a  Szórványkonferenciát, a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács (HUMMIT) közreműködésével. A konferenciára idén november 18-20 között került sor Vajdahunyadon.

Szombaton, a konferencia megnyitóján Kofity Zoltán, a HUMMIT elnöke köszöntötte a résztvevőket. Kihangsúlyozta az ifjúsági szervezetek közti jó együttműködés fontosságát, illetve a kötetlen hangnemű egyeztetések szükségességét az ifjúsági szférában. Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta, hogy hagyományosan jó kapcsolatokat ápol az erdélyi magyar ifjúsági szervezetekkel, minden évben hat gyakornokot fogad  brüsszeli irodájába, akiket a MIÉRT pályáztat meg. A gyakornoki program ismertetése után az uniós pályázati lehetőségek kerültek bemutatásra.

Ezt követően egy kerekasztal-beszélgetésre került sor. A RMDSZ színeiben induló MIÉRT-es jelöltek, Apjok Norbert Máramarosi képviselőjelölt, Balázs Botond Szeben megyei képviselőjelölt és Széll Lőrincz Hunyad megyei képviselőjelölt a fiatal jelöltek kihívásairól beszéltek az idei parlamenti választásokra reflektálva. Meséltek az eddigi kampánytapasztalataikról: a plakátok elhelyezésének új szabályozásáról, a választópolgárok személyes megszólításáról, valamint arról, hogy miért fontos, hogy a fiatalok is ott legyenek mindenhol, ahol őket érintő döntések születnek, a döntéshozatal legfelsőbb szintjén is.  A kerekasztal megbeszélést Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke moderálta. „Úgy az idei önkormányzatok választások során, mint a közelgő parlamenti választások alkalmával sok fiatalnak nyílt lehetősége a közösségi szerepvállalásra, arra, hogy részt vegyen a döntéshozatalban. Ezeknek a fiatal jelölteknek az egész ifjúsági közösséget kell képviselniük, hiszen a fiatalokat csak a fiatalok tudják érdemben képviselni. Egy közösség életében a fiatalok jelentik a jövőt, ezért a jövőről úgy ajánlott dönteni, hogy azon generáció képviselői is ott legyenek, akiket ezek a döntések leginkább érinteni fognak.” – fejtette ki.

Zágoni Szabó András, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének alelnöke és Pogocsán Ferdinánd agrármérnök hallgató a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekről, kihívásokról beszélt a megjelenteknek. Elmondták, rengeteg lehetőség rejlik Erdélyben a vidékfejlesztésben, amiket a fiatalok tudnak igazán kihasználni.

A délutáni program keretében Széll Lőrincz, Hunyad megyei képviselőjelölt a romániai ifjúsági- és sportstragéiát mutatta be a résztvevőknek, majd a parlamenti választások kihívásairól következett egy előadás. Kacsó-Doboly Roland Eduárd  a kommunikációs stratégiák rejtelmeibe vezette be az érdeklődő fiatalokat, majd Kacsó-Doboly Izabella a Hunyad Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság részéről a Eurodesk és Logbook programokat mutatta be. A nap egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, mely keretében a megyei tanácsok 2017-es terveiről beszélgettek.

A konferencia zárásaként elfogadásra került a “MIÉRT a Szorványban – Fókusz december 11”  című nyilatkozat, amely többek között az alábbiakat fogalmazta meg: “A szórvány megyék ifjúsága, felelős utánpótlásként az idei parlamenti választásokra a legnagyobb komolysággal tekint, érzi a szavazás tétjének a súlyát. Kiemelten fontosnak tartja a fiatalokban tudatosítani, hogy a közélet róluk is szól, és arra buzdítani őket, hogy részvételükkel az erős magyar érdekképviselet megteremtését és megtartását támogassák.”

A teljes nyilatkozat itt tekinthető meg: https://miert.ro/miert-szorvanyban-fokusz-december-11-nyilatkozat/

A Vajdahunyadon megrendezett szórványkonferencián hat megyéből (Szeben, Kolozs, Brassó, Arad, Máramaros, Hunyad) hét ifjúsági szervezet képviseltette magát (MIÉRT, HUMMIT, SzMMIET, BIT, AMISZ, NTIET, Medgyesi Madisz), ezen kívül meghívottként részt vettek az RMDSZ illetve a RMGE képviselői is, illetve a rendezvény védnökeként további jó együttműködésről biztosított Winkler Gyula, az RMDSZ  európai parlamenti képviselője is.

 

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit ZRT.