Tevékenységi beszámoló

 

Három napos workshop keretében került sor a Magyar Ifjúsági Értekezlet és tagszervezeteinek eddigi tevékenységének kiértékelésére, jövőtervezésre.

A több, mint 50 résztvevő a hosszú hétvége során kiértékelte eddigi tevékenységeit, meghatározta 2016 céljait illetve néptánc előadáson vettek részt és magukat is tanultak néhány lépést.

Az első nap a 2015-s év kiértékeléséről szólt: a MIÉRT tevékenységeit bővítette előző évben, hiszen az eddigi hagyományos rendezvényei mellett (EU tábor, MIÉRT Akadémia, Szórványkonferencia, Székelyföldi konferencia) tavaly a Kolozsvári Magyar Diákszövetség által szervezett Diáknapokon is részt vettek, a Kolozsvári Magyar Napokon szintén, ugyanakkor egy teljesen új programot indított el, az Erdélyi Táncházkaravánt, ami Erdély 5 településére látogatott el és perdítette táncra a résztvevőket. A kiértékelésen az MIÉRT előző elnökei is részt vettek, akik gratuláltak a színes tartalomhoz, folytatásra biztatták a jelenlegi csapatot, ugyanakkor néhány új meglátással, ötlettel is segítették a munkájukat. Az estét az előző elnökökkel való beszélgetés zárta, ahol a korábbi évekről meséltek, arról, hogy hogyan változott az ifjúsági szervezet az évek során.

A második napon a résztvevők számba vették a 2016-s lehetőségeket, megegyeztek abban, hogy az előző évi tevékenységeket továbbviszik, ugyanakkor két új program elindításának igénye is megfogalmazódott: önkormányzati képzéssorozat illetve az agrár karaván. Előző olyan fiatal önkormányzati képviselőknek, jelölteknek szól, akik a 2016-s önkormányzati választásokon jelöltek. Számukra fontos, hogy legyenek elméleti alapjaik az önkormányzati munkához, hogy minél szakszerűbben tudják majd elvégezni feladataikat. Az agrár karaván pedig olyan fiataloknak szól, akik mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, gyümölcs, – zöldségtermesztéssel foglalkoznak. Számukra meghatározó lehet, hogy ismerjék a legújabb technikákat, hogy lépést tudjanak tartani a fejlődő iparral és versenyképesek legyenek. Tudják fejleszteni saját gazdaságaikat és minél hatékonyabban tudjanak dolgozni.

A harmadik napon általános célokat fogalmaztak meg a fiatalok: továbbvinni az eddigi programokat, évente legalább 3 új programmal gazdagítani a tevékenységet, konkrét segítséget nyújtani a fiataloknak, olyan konferenciákon való részvétel, amelyek segítenek a szakmai továbbfejlődésben, tapasztalatcserék megszervezése.

A programot kulturális résszel zártuk: a Rozetta néptánccsoportnak köszönhetően megtekinthettek a résztvevők egy néptánc előadást, majd a táncosok néhány lépésre is megtanították a résztvevőket.

A program támogatója a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. volt.