A szórakoztató ipar mondhatni az egyik legnagyobb áldozata a koronavírus-járványnak, Romániában már március óta zárva vannak a klubok ajtajai. De mit csinál ilyenkor egy lemezlovas, egyáltalán hogyan éli meg ezt a helyzetet? Személyes történetekről, a zenéről, Sic Fesztről, de még a kritikákról is szó esett a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) Irány 2030 című konferenciájának harmadik részében, a Backstage panelben.

A szervezők az eseményt hagyományteremtő céllal hozták létre, amelynek kiemelt célja a jövőtervezés. Ennek kapcsán fontosnak tartják az ifjúságot érintő napirendi témákat több szemszögből megvizsgálni, szakértőkkel kiértékelni, hiszen a koronavírus miatt több esetben is átértékelődnek az eddigi folyamatok.

A harmadik panel meghívottja volt Tóth Dániel György (Pixa), Szabó Donát (Ciggi), Torzsa Hunor (Nick Havsen) és Sterbinszky Minea (Mynea), a beszélgetést Antal Balázs, a HÁRIT ügyvezető elnöke moderálta.

A panel lényege az volt, hogy a magyarországi és hazai (Nick Havsen) kedvelt DJ-k egy közelebbi oldalát ismerjék meg a fiatalok, akiket már gyakran láthattak valamelyik klub vagy fesztivál színpadán. A bulik megszervezését azonban teljes mértékben ellehetetlenítette a világjárvány, amely a lemezlovasokat is megviseli: „olyan érzés, mintha levágták volna a két kezem” – mondta Pixa.

Összességében azonban úgy érzik, sikerült megtalálniuk a történések pozitív oldalát. Mynea például beiratkozott egyetemre és az önfejlesztésre szánta az időt, Pixa pedig „mentális és fizikai restartot tartott”. Mint elmondta, az egészségének nagyon jót tett, hogy kicsit felszusszanhatott az éjszakai életből. Nick Havsennek a 2020-as év mérföldkő lett volna fellépések tekintetében, de így sem csüggedt, hiszen több nagy nevű DJ szerződte le a dalait, valamint tovább erősítette kapcsolatait külföldi producerekkel.

A HÁRIT legnagyobb rendezvényén, a Sic Feszten Myneát és Ciggit leszámítva a többiek már megfordultak. „A szívemben van” – árulta el Nick Havsen, akinek a Sic Feszten volt az első nagy debütálása, mint DJ. De a többiek is arról számoltak be, hogy nagyon szeretnek Székelyföldön és amúgy Erdélyben bulit tartani, hiszen az itteniek vendégszeretetére sehol máshol nincs példa: például éjjel is készítenek húslevest, ha valamelyik előadónak az lenne a kívánsága.

A DJ-k azt is megosztották a nézőkkel, hogy milyen szempontok alapján állítják össze a szetteket. Ciggi például elmondta: a számok és a dominálóbb stílus is attól függ, hogy milyen közönség várja őket. Mynea pedig a közönség „lüktetésére” és kívánságaira bízza a számokat, a szett alatt pedig igyekszik becsempészni a saját egyéniségét, a saját stílusjegyeit is. Pixa hozzátette: ő például arra is figyel, hogy milyen lineup van az adott estén, tehát nem tesz olyan dalokat, ami az utána következő DJ-nek inkább stílusa.

Mivel sokan ismerik őket, ezért számos negatív kritika is éri őket, amelyet a politikusokhoz hasonlóan, nekik is szükséges valamilyen szinten kezelni. Többségük azt mondta, hogy eleinte szívre vették a sokszor igen rosszindulatú megjegyzéseket, de most már tudják, hogyan kell elengedni azokat és nem törődni velük, főleg, ha az valamelyik közösségi média kommentszekciójában, valamilyen gyanús profiltól érkezik. „A személyes, építőjellegű kritikákra mindig nyitottak vagyunk” – mondták az előadók.

Végezetül pedig a jövő fiatal generációjáról és a trendekről kérdezte őket az est házigazdája, ekkor elmondták: sajnos a trendek annyira gyorsan változnak, hogy alig bírják ők saját maguk is tartani az iramot. Ami a mostani járványhelyzetet illeti, Pixa például azt reméli, hogy ez a bezártság egy új zenei felfrissülést, új ötletinjekciót ad a szórakoztató iparnak.