Fontos, hogy a fiatalok minél inkább bele tudjanak szólni a közéleti kérdésekbe, illetve, hogy minél többen legyenek, akik részt vesznek ebben a folyamatban – fogalmazott Oltean Csongor MIÉRT-elnök vasárnap, a Kolozsváron zajló Erdélyi Politikai Iskola ünnepélyes megnyitóján.

„Minden nemzedéknek újra kell kezdeni a párbeszédet a többséggel. Ez nemcsak politikai, de kulturális kérdés is. Annak a magyar embernek, aki ma közéleti szerepet vállal, képesnek kell lennie a párbeszédre, feladata kell legyen megszólítani a többséget is, világosan és egyenesen elmondani, mit akar közösségünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök elmondta, nagyon fontos, hogy a továbbképzés, a szakképzés lehetőségét keressék azok, akik közéleti és politikai szerepre vállalkoznak – ez egy olyan létkérdés, amely abban segít, hogy a politikusi és közéleti szakma művelhetővé váljon, amellyel az RMDSZ az elmúlt évtizedekben is foglalkozott, amelyet ezután sem kíván megkerülni.

Dr. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, fontos kinevelni azt az elitet, amely a kisebbségi magyarok megmaradását szavatolja. Beszélt az anyaországi és kisebbségben élők viszonyának javulásáról is, 2010 óta.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke kiemelte, hiánypótló rendezvényről van szó, hiszen nemcsak az RMDSZ-es struktúrákban jelen lévő fiatalok számára szervezték, hanem a kívülről érkezőnek is – a jelentkezők pedig fele-fele arányban vannak. Elmondta, egy ilyen rendezvénynek kettős célja van: az, hogy a fiatalok minél inkább bele tudjanak szólni a közéleti kérdésekbe, illetve, hogy minél többen legyenek, akik részt vesznek ebben a folyamatban.

„Az is fontos, hogy a következő hónapokban kialakulnak új kapcsolatok, hiszen több szakmából is érkeztek jelentkezők. Őket várják majd az ifjúsági szervezetek és az RMDSZ is, friss munkaerőként” – fogalmazott Oltean.

Dr. Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója a jelentkezőknek is köszönetet mondott, amiért hajlandók többet tenni a társaiknál.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC), az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) közös rendezvénye 2017 novembere és 2018 májusa között négy hétvégi képzési alkalmat (Kolozsvár, Bukarest, Budapest, Kolozsvár), valamint a képzési alkalmak között megoldandó feladatokat foglalja magában. A program első hétvégéje 2017. november 3–5. között Kolozsváron zajlott.

Fotó: Serar Szabolcs