Számos előnnyel jár az új, a MIÉRT-tel közösen kidolgozott törvény, amelyet sikerült elfogadtatni a parlamentben – közölte Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke hétfőn, Marosvásárhelyen a Csép Andrea parlamenti képviselővel és Birtalan Istvánnal, a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnökével tartott sajtótájékoztatón.

„Az internship törvény számos előnyt biztosít: a kötelező szakmai gyakorlattal ellentétben a gyakornok nemcsak egy aláírt bizonylatot kap mostantól, hanem érdemi munkát is végezhet, hiszen a vállalkozót a törvény arra kötelezi, hogy fizetést adjon a gyakornoknak.” – mondta el Oltean Csongor az új, fiatalok munkavállalását ösztönző internship törvény részleteit ismertető sajtótájékoztatón.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke beszélt arról is, hogy az elmúlt két évben az önkormányzati munka vonzó lett a fiatalok számára, mivel normalizálódtak a fizetések. Ez lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy fizetett gyakornokokat fogadjanak, akik megismerve a közintézmények működését, a gyakornokság elvégzése után teljes normás alkalmazottai lehetnek az intézménynek. Oltean hozzátette: „a MIÉRT arra fogja ösztönözni az RMDSZ-es polgármestereket, hogy a jövő évi költségvetésbe különítsenek el keretet gyakornokok foglalkoztatására”.

„Az RMDSZ legfontosabb célkitűzése az, hogy fiataljaink versenyképes tudást sajátítsanak el, emellett pedig kiemelten fontosnak tekintjük a munkahelyteremtést, ezért törvényhozás szinten is olyan jogszabályokat igyekszünk bevezetni és joghézagokat orvosolni, amelyek az erdélyi magyar fiatalokat arra ösztönzik, hogy itthon vállaljanak munkát, itthon boldoguljanak, alapítsanak családot – ennek egy nagyon jó ugródeszkája lehet az internship program, ugyanis az új törvény a diákoknak biztosítja azt a lehetőséget, hogy az iskolapadot elhagyva már gyakorlati tudással és akár munkahellyel rendelkezzenek” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a képviselőház munkaügyi- és szociális bizottságának titkára.

Csép Éva Andrea többek között ismertette, hogy a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy úgy a magánvállalkozások, mint a közintézmények is maximum hat hónapra egy úgynevezett internship szerződést kössenek meg, ebben az esetben viszont a 16 éven felüli fiatalok heti ledolgozott óraszáma pedig nem haladhatja meg a 30 órát, a 18 éven felülieké pedig a 40-et, a hat hónap alatt ledolgozott munkaidő pedig nem haladhatja meg összesen a 720 órát. Az alkalmazó ugyanakkor köteles legalább a minimálbér felével megegyező bérezést biztosítani.

„A legfontosabb szempont a törvény létrejöttében az, hogy javítja a tapasztalat nélküli munkavállalók elhelyezkedését, ugyanis ezek a fiatalok még tanulmányi éveik alatt szakmai tapasztalatra tehetnek szert, megszokják, milyen egy munkahelyen megfelelni, fejlődni, munkatárssá válni. Ugyanakkor ösztönzi a munkaadókat is, mert amennyiben a szerződés lejárta után 60 napon belül alkalmazzák őket, 4.586 lej egyszeri támogatásban részesülnek” – tette hozzá a Maros megyei szakpolitikus és kiemelte a Magyar Ifjúsági Értekezlet fontosságát, amelyet a törvénytervezetet módosító javaslatok kidolgozásában nyújtott.

Birtalan István, a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke a sajtó képviselőinek hangsúlyozta: “Az internship program lehetőségét elsősorban a Maros megyei önkormányzati képviselők közreműködésével, segítségével szeretnénk ismertetni és népszerűsíteni, emellett viszont ösztönözni szeretnénk a Fiatal Vállalkozók Szövetségének tagjait is, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.” A MIET elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon jó lehetőségnek tartja az internship programot a mezőgazdasági vállalkozók szempontjából is, ugyanis az Agrárakadémia keretén belül gyakran találkoztak olyan esetekkel, akik ezen a szakterületen szerettek volna gyakorlati tudásra szert tenni, e szerződés által pedig az említett vállalkozóknak lehetőségük nyílik hivatalos formában nyáron fiatalokat foglalkoztatni.

A múlt héten Klaus Iohannis államelnök által kihirdetett 176/2018-as számú törvény augusztus 18-ától lép érvénybe.