Az RMDSZ főtitkár-helyettese Transsylvania Semper, Erdélyi Magyar Értéktár című előadásával nyitotta meg a MIÉRT Nemzetpolitikai Konferencia második napját, november 30-án.

Bodor László előadásában kifejtette: „a Hungarikum mintájára egy olyan értéktárat tervezünk létrehozni, amelyben Erdélyi magyarok határozzák meg saját maguknak, hogy melyek azok a különleges értékeik, amelyek egyedivé teszik a közösségüket, támpontot adva az erdélyi magyar identitástudat erősítésében, közösségépítésben és a kulturális turizmus fejlesztésében.”

„A projektet a Kulturális Autonómia Tanács tagjaiból kikerülő Bizottság, valamint az RMDSZ Főtitkársága közösen dolgozza ki” – tájékoztatta a résztvevőket Bodor, akihez a tervezet bemutatását követően számos kérdéssel fordultak a fiatalok, megvitatva a Transsylvania Semper (Erdély mindörökké) alappilléreit és értékeit.

A nap folytatásában Bárdi Nándor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet munkatársa a budapesti kormányzatok 1989 utáni magyarságpolitikájáról beszélt, körbejárva a nemzetpolitika, identitáspolitika, etnopolitika, magyarság- és kisebbségpolitika fogalmait. A kormányprogramok bemutatása mellett Bárdi bemutatta a nemzetpolitikai stratégiák alapkérdéseit, a magyarságpolitika bénultságának okait és a határtalanítás nehézségeit is.

A Román Kulturális Intézet elnök-helyettese előadásában a kisebbségi lét és társadalmi (ön)szerveződésről beszélt, kiemelve az erdélyi magyarság helyzetét 1918 és 1989 között. Nagy Mihály Zoltán bíztatva a résztvevőket elmondta, szakpolitikusokra mindig szükség van, és a fiataloknak szerepet kell ebben vállalniuk.

RMDSZ Szilágy Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke Szilágysági kisebbségpolitika címmel tartott előadást a MIÉRT Nemzetpolitikai Konferencián. Szilágyi Róbert a megyében történ változásokról mesélt 1989-től napjainkig, kiemelt fontossággal tekintve az oktatáspolitikára, kulturális életre.

„Apró léptekkel tudtunk hatékonyan fejlődni, eljutottunk odáig, hogy számos néptánccsoport működik, színesebbé vált a kulturális élet, előtérbe került a hagyományőrzés. Olyan kisebbségben élünk ahol minden magyar emberre szükség van ahhoz, hogy egységesen tudjuk fellépni érdekérvényesítésünk hatékonyságáért” – magyarázta Szilágyi Róbert.

Szombat délután néhány Kárpát-medencei ifjúsági szervezet képviselője került középpontba.

„A MIÉRT a rendezvény által felvállalta, hogy egy érdembeli vitának biztosít teret” – indította a beszélgetést Szabó József MIÉRT elnök. A kerekasztal beszélgetésen jelent volt:

Gaal Gergő parlamenti képviselő, az IKSZ ügyvezető elnöke,

Csonka Ákos, a Via Nova Ifjúsági Csoport Nemzetpolitikai Kabinetének vezetője,

Kurucz Dániel, a Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoport vezetője,

Brunner Tibor, a Societas Nemzetpolitikáért felelős alelnöke,

Simándi Szelim, az Együtt 2014 alapító tagja és

Szabó József MIÉRT elnök.

A kerekasztal beszélgetést Talpas Botond, a MIÉRT Külügyi kabinetvezetője moderálta, aki a szervezeti bemutatkozásokat követően arra kérte a szerveztek képviselőit, hogy fejtsék ki véleményüket az erdélyi ifjúságról, kiemelve azokat a pontokat, amelyek összekötik a fiatalokat. A jelenlévők párbeszédet folytattak az együttműködési lehetőségekről, körbejárva az ifjúsági nemzetpolitika sokszínűségét.

A szombati nap zárásaként Demyen István SZIT elnök bemutatta a résztvevőknek a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szeptemberben megválasztott elnökségét és a szervezet új logóját.