Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a hétvégén tartja nyári táborát Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Akadémia címmel Kisvárdán, melyen a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) delegációja is részt vesz.

Péntek délelőtt fiatal vezetők beszélgettek a mintegy 170 résztvevő előtt a szülőföldön való boldogulásról. A kerekasztal beszélgetésen részt vett dr. Illés Boglárka az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Nacsa Lőrinc az IKSZ elnöke, Oltean Csongor a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Kovács Patrik a FIVOSZ elnöke, Dobsa István a KMKSZ ISZ elnöke Kárpátaljáról, Fehér Szabolcs a VMSZ IF elnöke Vajdaságból, valamint Varga Tibor a Via Nova ICS elnökhelyettese Felvidékről. A magyar fiatalok, és fiatal politikusok előtt álló kihívásokról, jó gyakorlatokról és a fiatalok mobilitásának jellemzőiről is szó esett. Illés Boglárka ismertette az Ifjúság Kutatás néhány adatát, valamint elmondta, hogy a magyar kormánynak kiemelten fontosak a fiatalok.  Az egyik legfontosabb kérdésben, az ifjúsági munkanélküliségben jelentős javulás állt be az elmúlt években, így a fiatalok is biztosabban tervezhetik a jövőjüket. Kiemelte, hogy a kormány a fiatalok mellé állt többek közt munkaerő-piaci, lakhatási és családtámogatási intézkedésekkel, pályázatokkal is.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke elmondta, hogy a magyar kormány eddigi támogatása példaértékű a külhonban elő magyarok számára, viszont ahhoz, hogy a fiataljaink számára biztonságos és biztos jövőképet tudjunk állítani, nagy előrelépés lenne, ha a CSOK – Családok Otthonteremtési Kedvezmény programot ki lehetne terjeszteni a külhonban elő családok számára is. „Ha egy erdélyi család számára is elérhető lenne a magyar kormány támogatási rendszere, sokkal nagyobb eséllyel terveznék szülőföldön a jövőjüket” – mondta.

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke kiemelte: fontos azért dolgozni, hogy a külföldön tapasztalatot, versenyképes nyelvtudást, kapcsolatokat szerző fiatalok visszatérjenek közösségükhöz, és itthon, szülőföldön kamatoztassák tudásukat. „Magyarország a régióban nem áll rosszul az elvándorlás tekintetében, de sokat kell dolgozni azért, hogy a tehetséges magyar fiataloknak megfelelő környezet legyen itthon vállalkozni vagy szakmunkát végezni. A kormány ezért eddig is sokat tett, az irány jó, de tovább kell mennünk, fiatalokat célzó gazdasági programok kellenek” – tette hozzá.

Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke a fiatal vállalkozók szemszögéből világította meg a kérdést. Elmondta, hogy rengeteg vállakozás veszik el azért, mert nem tudja végrehajtani a generációváltást, sok helyen nincs aki átvegye a céget, ezért a fiatalokat bátorítani kell a saját ötleteik kidolgozására és megvalósítására. „Saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, a következő 10 évben eldől a következő 100 év sorsa is” – tette hozzá.