Idén lezajlott és a jövőben zajló programokról, törvénykezdeményezésekről tartott beszámolót a MIÉRT képviselete szerdán, Kolozsváron. A sajtótájékoztatón a Magyar Ifjúsági Értekezlet elmúlt négy hónapjáról és jövőterveiről volt szó.
Oltean Csongor MIÉRT-elnök elmondta, a Minority SafePack kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtésben segítenek, a héten játékot is indítottak, amellyel megpróbálják erősíteni a köztudatban a MSPI fontosságát. Az ukrán oktatási törvény módosítását is javasolták és határozatot hoztak róla a YEPP-ben. Ugyanakkor Winkler Gyula EP-képviselővel együttműködve újra lehet jelentkezni brüsszeli gyakornoknak – hangzott el.
„A médiának köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok szerint minden politikus korrupt, az Erdélyi Politikai Iskolában azonban olyan fiatalok is részt vesznek, akik eddig nem vállaltak politikai szerepet. Ezért bízunk abban, hogy sokan közülük a közszférában fognak dolgozni, megcáfolva a tévhiteket” – fogalmazott Oltean, aki elmondta, olyan profilú fiatalok jelentkeztek, akikre szükség lesz a jövőben.
Szöllősi Tamás kézdivásárhelyi önkormányzati képviselő, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke emlékeztetett arra, az ifjúsági törvény diszkriminatív a nem megyeszékhelyeken működő ifjúsági szervezetekkel szemben, hiszen ezekben nem teszi lehetővé ifjúsági alapok létrehozását. Éppen ezért kérték meg Fejér László Ödön szenátort, hogy segítsen a törvény módosításában. „Ez a módosítás két hete átment a szenátuson, várjuk, hogy a képviselőházon is átmenjen. Fontos, hogy a törvényeket az igények után alakítsuk és ne az igényeket a törvények után.” – fogalmazott Szöllősi.
Birtalan István, a MIÉRT vidékfejlesztésért és mezőgazdasági ügyekért felelős alelnöke elmondta, két éve szervezték meg az első Agrárakadémiát Marosvásárhelyen, ahol a vidéki és mezőgazdasági életet népszerűsítették a fiatalok számára öt alkalommal. A következő évben három Agrárakadémiát szerveznek meg, az elsőt november 25-én, Szovátán, a gabonatermesztés témájában, a következő hónapokban pedig állattenyésztésről és növénytermesztésről szerveznek eseményeket. Az eseményt támogató Tánczos Barna szenátor az EU-s támogatásokról tart majd előadást, de a hatékony vegyszerezésről, a hatékony cégvezetésről és aktuális pályázatokról is lehet majd tanulni.
Oltean Csongor a centenárium közeledtével felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan kezdeményezések, mint a Zmenta.ro Facebook-oldalon megjelenő magyarellenes videó, veszélyesek. A MIÉRT azonban pozitívan akar reagálni az ilyen megnyilvánulásokra, és keresni fogja a kapcsolatot olyan román értelmiségiekkel, akik nyitottak.
A külhoni magyarok választójogát visszavonni akaró Gyurcsány Ferencről úgy fogalmazott: „nem az a fontos, hogy 1-2-3 mandátummal több legyen a Fidesznek, hanem hogy a Magyarországon kívüli, ifjúságot érintő kezdeményezések, bármilyen kormány is legyen a jövőben az anyaországban, működjenek a jövőben is”.