Június 16 – 18. között tartotta küldöttgyűlését a Magyar Ifjúsági Értekezlet, mely keretében megemlékeztek az elmúlt 15 évről és új elnököt választottak a szervezet élére. Az Országos Küldöttgyűlés a Magyar Ifjúsági Értekezlet legfelső döntéshozó testülete, amely évente ülésezik, áttekintve a MIÉRT és tagszervezeteinek éves beszámolóját, meghatározva a szervezet célkitűzéseit és tevékenységi tervét az elkövetkező időszakra.

A pénteki megnyitón Antal Lóránt leköszönő MIÉRT elnök, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere, Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke, Maria Forna, a Nemzeti Liberális Párt országos szervezetének ügyvezető elnöke és kolozsvári szervezetének elnöke, Vincze Géza, a Fidelitas nemzetpolitikáért felelős alelnöke és Faragó Csaba köszöntötte a küldötteket. Gabriel Petrea, a Szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetének elnöke pedig videóüzenetben üdvözölte a résztvevőket.

Antal Lóránt beszédében röviden beszámolt a két év munkájáról, kiemelve a fontosabb momentumokat, a Rólad szól konzultációs karavánt, az EU Táborokat “az elmúlt két évben hangsúlyosan foglalkoztunk új dolgokkal, kreatív dolgokkal, megpróbáltunk kilépni a megszokott standard ifjúsági szervezeti modellekből. Talán erre a legjobb példa a 2015-ös EU Tábor, ahol olyan témákkal és tábori dizájnnal rukkoltunk elő, amelyek mára már sok felé használva vannak és a témákat illetően mára igen aktuálisak.

Az önkormányzati és parlamenti választások kapcsán elmondta: “rengeteg tehetséges fiatal van köreinkben, akik bebizonyították, hogy itthon is lehet boldogulni. Elég megnézni a 2016-os önkormányzati választások eredményeit, amelyekből világosan látszik, hogy a fiatalok igen-igen kivették a részüket a munkából és számos helyen jutottak döntéshozatali pozícióba.”

A két elnökjelölt kapcsán kifejtette: “ma két jelölt maradt versenyben, mindkettőről azt gondolom, hogy erős egyéniségek, tehetséges fiatalok és képesek lesznek vezetni a szervezetet, az erdélyi magyar fiatalokat.”

Végül megköszönte Kelemen Hunor Szövetségi elnöknek a mandátuma alatt nyújtott támogatását, amely biztosította a MIÉRT és RMDSZ közti jó együttműködést.

A megnyitóbeszédeket követően a MIÉRT lelkes önkénteseit díjazta, díjat kapott: Antal Balázs, Ambrus Zsombor, Balló Tamás, Balog Kinga, Tőtős Áron, Nagy Hajnalka.

Az idei évben a MIÉRT Pro Organizatione díját Ilyés Gyula kapta, aki az elmúlt időszakban hangsúlyosan jelen volt a szervezet életében, valamint nagyban hozzájárult a fiatal önkormányzati képviselők számára kidolgozott Önkormányzati kisokos elkészítéséhez.

A MIÉRT küldöttgyűlés szombati napján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte a küldöttgyűlés résztvevőit: „a MIÉRT-nek rá kell ébrednie saját erejére. Ne csak kövessétek, hanem diktáljátok a tempót, és ha kell, csapjatok az asztalra!”

A délután folyamán került sor az elnökválasztásra. Olteán Csongor és Tamás Réka elnökjelöltek bemutatták programjukat, majd Tamás Réka visszalépett a jelöltségtől.

A MIÉRT küldöttgyűlése Olteán Csongort választotta a szervezet új elnökévé.

A frissen megválasztott elnök így zárta gondolatait: „végezetül pedig egy Sütő András gondolat vezényeljen minket is a Magyar Ifjúsági Értekezletben: „addig élünk, amíg módunkban áll visszafelé tekinteni.” Túlmenően a személyes vitákon, értékeljük mindazt amit az előző elnökök, elnökségi tagok tettek az ifjúsági közösségünkért, de ugyanakkor, akár Sütő András büszkén nézzünk, bátran menjünk előre, merjünk kiállni, az mellett amiben hiszünk.”

 

A rendezvényt a Bethlend Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.