Oltean Csongor MIÉRT elnök, az Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára csütörtökön átiratot küldött minden kormánybiztosi hivatalnak, amelyben arra kéri őket, hogy nagyobb felügyelettel kövessék a 350/2006-os számú ifjúsági törvényben előírtak betartását. Ez a rendelet kötelezi ugyanis a megyeszékhelyek, illetve a megyei önkormányzatokat, hogy külön alapot biztosítsanak az ifjúsági programok támogatására, továbbá lehetőséget biztosit a többi önkormányzatnak, hogy ifjúsági alapot hozhassanak létre.

2017-ben a MIÉRT kezdeményezésére a képviselőház döntéshozó fórumként fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint a fent említett törvény értelmében minden önkormányzat különíthet el ifjúsági alapot. A MIÉRT által kidolgozott tervezetnek az volt a célja, hogy minden romániai település pénzügyi forrásainak függvényében támogathassa az ifjúsági szervezetek munkáját. Tekintettel arra, hogy addig csak a megyeszékhelyi önkormányzatok tudtak támogatást nyújtani az ifjúsági tevékenységekre, fontos volt megteremteni a lehetőséget a kisebb önkormányzatok számára is, mert az ifjúsági szervezetek súlyos pénzforrás-hiánnyal számoltak.

Oltean Csongor felhívására lényegében azért volt szükség, mert az eddigi tapasztalatok szerint nagyon kevés önkormányzat alkalmazza a törvényt. Az államtitkár így arra kéri a megyei kormánybiztosi hivatalok (prefektúrák) illetékeseit, hogy figyeljék és kérjék az önkormányzatokat az ifjúsági alapokra vonatkozó törvény betartására.

A MIÉRT nagy dolgot ért el 2017-ben, hiszen a kisebb önkormányzatoknak is lehetőségük van azóta támogatni az ifjúsági szervezetek tevékenységét. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy az előírt pénzügyi alapot csak azoknál az önkormányzatoknál különítik el, ahol erős képviselete van a fiatalságnak. Nos én úgy gondolom, hogy a MIÉRT nem nézheti tétlenül ezt az „eljárást”, főleg azokban a megyékben, ahol az ifjúsági szervezetek hangsúlyosan jelen vannak. Kolozs megyében például a mai nap folyamán több ifjúsági szervezet fejezte ki nemtetszését Kolozs Megye Tanácsával szemben, jelezve, hogy igényt tartanak az ifjúsági alapra.” – mondta el Oltean Csongor.