Az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete, a YEPP február 8-12. között ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját Rómában. A rendezvényen a Magyar Ifjúsági Értekezlet delegációja is részt vett.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azzal biztatta a résztvevőket, hogy Európának szüksége van az ilyen aktív és tenni vágyó fiatalokra, hiszen nekik kell tovább építeniük az európai projektet, és elmondta, tudja, hogy számíthat erre. „Az ifjúság véleménye ma fontosabb, mint bármikor, hiszen az EU jövőjéről beszélünk!” – hangsúlyozta az EPP elnöke.

A születésnapot megelőző Tanácsülés napjaink egyik legégetőbb témájára, a  populizmus elleni harcra fókuszált, világossá vált, hogy szükség van egy stratégiára, amely segít ennek legyőzésében, megértésében és a szavazói bizalom visszanyerésében. Emelett számos fontos határozatot fogadott el a fiatalokbol álló Tanács, például az EU-s intézményekben történő fizetetlen gyakornoki programok eltörlésének szorgalmazásáról vagy a vállalkozói szellem megerősítéséről az európai fiatalok körében, valamint határozat született egy befogadóbb és aktívabb állampolgári részvétel szorgalmázásáról is. Rendkívüli súllyal bíró dokumentumokról döntött a YEPP, hiszen ezen határozatokat európai vezetőköz, politikusokhoz és véleményformálókhoz juttatja majd el a az ifjúsági szervezet.

Ambrus Zsombor, a MIÉRT delegációjának vezetője a tanácsülés során beszámolt a jelenlegi romániai politikai helyzetről és a szervezet álláspontjáról: „az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet nem ért egyet a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárásról szóló törvényköny sürgősségi kormányrendelettel történő módosításával. Meggyőződésünk, hogy a két jogszabályt módosítani kell, hiszen számos visszaéléshez vezetnek, viszont mindezt a hatalmi ágak szétválasztásának figyelembe vételével és a Parlament intézményén keresztül, megfelelő vita után lehet megtenni.”