Május 9-én a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) szervezésében, idén első alkalommal vehettek részt az érdeklődők a Pedagógus Fórumon, ahol jelen alkalommal a diszlexia témakörével ismerkedhettek meg. Az előadás színteréül a Kplusz Közösségi Tér szolgált.

Meghívott előadóként dr. Ráduly-Zörgő Éva, logopédus, egyetemi oktató nyújtott betekintést a témába, elmondta hogy egy pedagógus hogyan kezelheti a problémás gyerekeket és milyen elsődleges módszerekre kell figyelni a ezen diákok esetében. A jelenlévők rengeteg újdonságot tanulhattak a diszlexia kezeléséről, kiszűréséről és megelőzéséről is.

A tanárnő kihangsúlyozta, hogy a diszlexia nem betegség, hanem az észlelésnek és az információ feldolgozásának egy sajátos módja, amely átlagos intelligencia és oktatási feltételek ellenére is tanulási zavarokban nyilvánul meg. Míg az elemis diszlexiásokat ma már aránylag könnyen azonosítják, a gimnazista, licis vagy egyetemista társaikat jóval nehezebben. A tanárok nagyon gyakran nem ismerik fel a tüneteket, ezért a diszlexiások támogatása, specifikus segítése is elmarad. Az előadás a licis és egyetemista diszlexiások sajátosságait, valamint azokat az eljárásokat, módszerekről szólt, amelyekkel a tanárok és saját maguk az érintettek segíthetik iskolai előmenetelüket és későbbi életük szervezését.

Az eseményt részvételével Kolozsvár alpolgármestere, Oláh Emese is megtisztelte, aki többek között arról beszélgetett az előadóval és a jelenlévő pedagógusokkal, hogy milyen fejlesztési lehetőségek léteznek az iskolákban a problémás diákoknak.

A jó hangulatú, interaktív előadást kötetlen beszélgetés zárta. A szervező Kolozs megyei Ifjúsági Fórum (MIÉRT tagszervezet) további alkalmak megszervezését is tervezi a közeljövőben.