#Restart MIÉRT volt a jelszava a  Magyar Ifjúsági Értekezlet tisztújító küldöttgyűlésnek, ahol újabb elnöki mandátumot szavaztak Oltean Csongornak, aki további két éven át vezeti majd a szervezetet. Az elnökhelyettes Tőtős Áron lett, aki a MIÉRT oktatásért és kutatásért felelős kabinetet is vezeti. 

A tisztújító küldöttgyűlés szeptember 21-én, Zilahon (Szilágy megye) zajlott, ahol a MIÉRT létezése során első alkalommal két határozatot is elfogadtak. Az első számú határozatban a MIÉRT felkéri az RMDSZ minden megyei, területi szervezetét, hogy a területi vagy megyei választmányokban, a megyei küldöttgyűlésekben, ahol ifjúsági szervezet van és tenni akaró fiatal, legyen lehetőségük, hogy ő maguk döntsék el saját delegáltjaiknak mivoltát. Továbbá az is áll a határozatban, hogy minden területi RMDSZ elnök a helyi és megyei önkormányzati listák összeállítása előtt konzultáljon a megyei/területi ifjúsági szervezet elnökével is. Minden olyan önkormányzatban, ahol RMDSZ-es többség van és ahol a MIÉRT és annak tagszervezete tenni akaró fiatalokért felelősséget vállalnak, ezen fiatalok kapjanak bejutó helyeket. Ugyanakkor arra kérik a Szövetséget, hogy biztosítson 3 parlamenti

mandátumot a  Magyar Ifjúsági Értekezlet számára a 2020 parlamenti választások alkalmával.

A második határozattal egy állásfoglalást fogadtak el, amelyet a MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) indítványozott, ennek értelmében amíg a kormány nem iktat be megfelelő reformokat az állampolgári nevelés-, illetve a fiatalok közéleti oktatását illetően, addig a MIÉRT és az ernyője alá tartozó szervezetek nem támogatják, hogy a szavazási korhatárt lecsökkentsék 16 éves korig.

A küldöttgyűlést megelőző gála esten Kovács Pétert, a MIÉRT első elnökét, az RMDSZ egykori ügyvezető elnökét díjazták a Pro Organizatione díjjal. 

A szervezők egyébként nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra, a MIÉRT küldöttgyűlés idén –noplastic– rendezvény volt, respektálva a zöld kezdeményezéseket. 

“Félidőben vagyunk, hiszen két éve azt mondtam négy évre tervezek. Voltak eredmények és kudarcok is, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy sikerült megteremteni a közös hangot a szervezetben: megtanultunk csapatként gondolkodni, csapatként dolgozni. #Restart MIÉRT, hiszen úgy gondolom, egy ifjúsági szervezetben mindig jól jön egy kis frissítés, újraindítás. A következő évek prioritásai közé tartoznak a közelgő választások mellett a területi szervezetek és a MIÉRT kapcsolatának a megerősítése és ott, ahol igény van rá, ezek átszervezése. Azt szeretném, hogy olyan fiatalok dolgozzanak a szervezetben, akik hozzaadott értéket tudnak hozni és akik véleménye eljut olyan emberekhez is, akiket nem érdekel a politika – fogalmazott Olteán Csongor, aki azt is kihangsúlyozta, hogy a MIÉRT nem könyökölni akar a tisztségekért, hanem megdolgozni értük.

Dolgoztunk az EP kampányban, dolgozunk az államelnöki kampányban és dolgozni fogunk a jövő évi önkormányzati és parlamenti választási kampányban is, viszont úgy gondoljuk, ha 2016-ban a Magyar Polgári Párt. a Magyar Összefogás jegyében két parlamenti képviselőt küldhetett a román parlamentben, nekünk is ott a helyünk. Bebizonyítottuk sokszor, hogy nem csak terepen, “fizikai” munkát végezve álljuk meg a helyünket, hanem a döntéshozatalban is. Fiatal, lendületes és felkészült fiatal jelöltekkel vágunk neki a jövő évi önkormányzati választásoknak is” – tette hozzá.

 A legnagyobb magyar ifjúsági szervezet elnökhelyettesének lenni komoly felelősséget jelent számomra, amelynek legjobb tudásom és belátásom szerint kívánok eleget tenni. Munkám során arra fogok törekedni, hogy saját dolgainkon túlmenően, a romániai, erdélyi magyar közösséget érintő témákban is hangsúlyosabban szerepet vállaljunk. Meg kell erősítenünk a tagszervezeteinket és nyitni kell mindazon fiatalok irányába, akik közösségi munkára vállalkoznak” – nyilatkozta Tőtős Áron, a MIÉRT elnökhelyettese.

 

 

 

A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT!