Marele eveniment dedicat tineretului a avut loc la Parlamentul European, la Strasbourg între 20 și 21 mai. În cadrul EYE2016 (European Youth Event) sediul instituției a fost asaltat de tineri.

Motoul ediției de anul acesta a fost „Together we can make a change, adică  Putem schimba lucrurile împreună. În cadrul evenimentului, tinerii au putut alege între sute de prelegeri, discuții, dezbateri și  workshop-uri, cu ocazia cărora au putut face schimb idei și opinii inclusiv cu europarlamentari și lideri de opinie europeni. Totodată, în week-end sediul de la Strasbourg al Parlamentului European a devenit și scenă pentru diferite spectacole și performance.

La invitația Europarlamentarului, Sógor Csaba, 10 tineri ardeleni au participat din partea Conferinței Tineretului Maghiar (MIÉRT) la cea mai mare manifestare de tineret a Parlamentului European în cadrul căreia principalele teme au fost participarea activă, războiul și pacea, ocuparea forței de muncă, inovația și Europa sustenabilă.

Participanții au putut dezbate despre opiniile lor cu privire la viitorul Europei cu vicepreședinții Parlamentului European, Marianne Thyssen, Comisar european, Denis Mukwege, deținătorul premiului Sakharov respectiv Kirill Koroteev sau cu Secretarul General al Parlamentului European. O prelegere extrem de interesantă a fost susținută și de Samantha Cristoforetti despre provocările misiunii sale la Stația Spațială Internațională.

În cadrul festivalului de tineret, s-au putut depune propuneri și idei pentru europarlamentari care i-au fost predate vicepreședintelui Parlamentului European la sfârșitul manifestării. Pe lângă aceasta, se va elabora un raport final despre miile de idei susținute sau scrise în cadrul evenimentului, care va fi predat fiecărui europarlamentar. Coorganizatorul evenimentului, Forumul European al Tineretului, s-a ocupat atât de programul liber și interactiv YOFest!, cât și de colectarea propunerilor tinerilor participanți și de monitorizarea și reprezentarea acestora.