HE Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii la București a susținut o prezentare cu titlul „Brexit – Povestea oficială” în Sub Cetate, în ultima zi a Taberei UE. În fiecare an Tabăra UE abordează teme actuale politice și de viață publică care îi interesează și îi afectează în special pe tineri. Referendumul britanic cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană este, fără îndoială, unul dintre subiectele de importanță majoră.

Excelența sa, ambasadorul Marii Britanii la București a vorbit publicului prezent în Tabăra UE despre referendum și pașii care vor urma. A spus că ieșirea din Uniunea Europeană nu înseamnă și ieșirea din Europa, Marea Britanie își va asuma rolul în continuare în privința problemelor europene și internaționale ca și înainte de referendum, întrucât este membră a NATO, este membră permanentă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, a G7 și a G20. A subliniat că relațiile româno-britanice se bazează pe doi piloni importanți, și anume securitatea, dezvoltarea economică și bunăstarea, și ne-a asigurat că Marea Britanie și România în continuare vor dezvolta un bun parteneriat strategic.

Cu privire la situația cetățenilor UE după ieșire, a subliniat că până la încheierea negocierilor de ieșire, aceștia vor beneficia de aceeași drepturi ca și înainte de referendum.

În ceea ce privește procentajul referendumului, marea majoritate a tinerilor au votat împotriva ieșirii, însă vârstnicii s-au prezentat în număr mai mare la referendum și majoritatea lor au votat în favoarea ieșirii. La întrebarea legată de motivul acestui fapt și legat de modul în care tinerii poți fi motivați să voteze, răspunsul excelenței sale a fost că tinerii trebuie să recunoască că trebuie să participe la adoptarea deciziilor, trebuie să își facă auzită vocea, dacă vor să fie adoptate decizii favorabile lor. A subliniat că una dintre premisele democrației este exercitarea dreptului de vot, acest lucru trebuie recunoscut și de tineri.

În legătură cu următoarele alegeri parlamentare de asemenea i-a încurajat pe participanții la tabăra UE să-și exercite dreptul de vot dacă vor să-și impună propriile voință.