Antal Lóránt, președintele MIÉRT a fost cel care, prin discursul său de bun venit, a deschis Congresul anual al organizației, găzduit la 5 martie în Casa Köpeczi-Teleki din Târgu Mureș.

„Nu există discuții că avem realizări și sunt de părere că suntem pregătiți pentru provocările anului 2016, precum și pentru a ne asuma și un rol politic” a subliniat Antal.

„Observ că tinerii noștri talentați sunt pregătiți pentru a-și asuma un rol în viața publică. De aceea, ne-am propus să lansăm 500 tineri pe listele de candidatură ale UDMR, atât pentru mandatele de consilier, cât și pentru cele de primar.” a spus, adaugând că nu cantitatea ci calitatea este ceea ce contează, și de aceea vor depune un efort în plus în formarea candidaților.

A arătat că anul 2015 a fost unul lipsit de campanie electorală din punct de vedere al mediului politic, organizația ocupându-se în tot acest timp cu consolidarea. Au lucrat deopotrivă la construirea, consolidarea internă și externă a organizației. S-au străduit ca organizația să se adreseze câtor mai mulți tineri și să devină mai puternică și în cadrul UDMR.

După discursul președintelui, Soós Zoltán candidatul la primăria Municipiului Târgu Mureș, i-a salutat pe delegații prezenți la congres. „Nu voi aveți nevoie de organizațiile politice, ci acestea din urmă au nevoie de voi. Voi reprezentați acea conexiune pe care generațiile mai vechi deja nu o pot face către tinerii.”– i-a încurajat pe delegați.

În cadrul evenimentului care a avut loc la Târgu Mureș,  Kovács Péter, președintele executiv al UDMR, i-a încurajat pe decidenții locali și la nivel județean ai Uniunii ca în campania pentru alegerile locale să le asigure locuri sigure pentru tineri, și ca sarcina lor să fie nu doar punerea de afișe sau distribuirea de fluturași. „Este necesar ca, în spiritul reconfigurării așa cum ne-am și asumat să arătăm lumii noua generație a UDMR. Trebuie să recunoaștem capabilitățile tinerilor noștri, și să le atribuim sarcini pe măsura capabilității lor.”– a subliniat.

O tradiție veche de ani de zile a MIÉRT este acordarea distincției „Pro Organizatione”, care anul acesta i-a revenit lui Horváth Anna, viceprimarului Municipiului Cluj-Napoca pentru eforturile sale remarcabile întreprinse în vederea consolidării organizației. Horváth Anna s-a arătat deosebit de deschisă și susținătoare față de organizațiile de tineret, acordându-le și ajutor.

Pentru prima oară, organizația a decernat premiul „Talent tânăr”, oferit lui Jakab Hunor din Odorheiu Secuiesc. Prin acordarea acestei distincții, organizația dorește să le mulțumească unor tineri talentați care, prin munca și eforturile depuse, îi inspiră pe alții și muncesc pentru clădirea comunității.

După acordarea distințiilor, a avut loc discursul rostit de Antal Árpád, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe. Antal a atras atenția asupra dificultăților asumării unui rol politic, totuși îndemnând pe tineri că în pofida greutăților și obstacolelor să aibă curajul de a-și asuma un astfel de rol. A spus că „trebuie să facem diferență între cei care doresc să fie cineva și cei care doresc să facă ceva, și în primul rând, trebuie ajutați tinerii ambițioși, nu tinerii carieriști.”

„Pentru noi, maghiarii din Transilvania, politica trebuie să reprezinte o vocație, iar puterea trebuie să o folosim mereu în scopul binelui”– a arătat Antal, după care i-a urat mult succes tinerilor care candidează pe listele electorale.

După acest discurs, Antal Lóránt le-a făcut cadou câte-o minge de stres acelor membri ai organizației care servesc deja ca un exemplu din punct de vedere al asumării unui rol în viața politică și care îndeplinesc deja un rol în viața publică, respectiv acelor tineri care se pregătesc pentru această vocație. Congresul anual al MIÉRT a continuat cu raporturile oranizațiilor membre și asociate.