Joi, 2 iunie, la Târgu Mureș, Conferința Tineretului Maghiar a evaluat în cadrul unei conferințe de presă, activitatea electorală din ultima perioadă, candidații la alegerile locale din Târgu Mureș și din județul Mureș prezentându-și cu aceeași ocazie principalele proiecte și obiective formulate în cadrul campaniei electorale. A fost prezentat Ghidul aleșilor locali, publicație elaborată pentru tinerii aleși locali.

Antal Lóránt, Președintele MIÉRT, a spus că în drum spre Târgu Mureș i-a atras atenția faptul că Partidul Oamenilor Liberi din Târgu Mureș încearcă să inducă în eroare mai ales electoratul maghiar, susținând că nu au avut încă timp să elaboreze un program în mai multe limbi, dar vor încerca în timp să remedieze această problemă. „Spre deosebire de aceștia, cei aproape 750 de candidați tineri pe care îi avem au idei și planuri concrete, ca de exemplu încurajarea tinerilor de a rămâne acasă, apelând la posibilitățile prevăzute de lege, cheltuirea eficientă a banilor publici și sprijinirea organizațiilor de tineret.” A adăugat că:  „Auzim tot timpul și acum că tinerii noștri aleg să emigreze în loc să rămână în tara natală. Noi, prin carava E despre tine!, dezmințim aceste afirmații, întrucât ne-am convins din nou că majoritatea tinerilor noștri își imaginează viitorul doar acasă și că peste tot în Transilvania există foarte mulți tineri activi și de succes. Noi suntem pregătiți, candidații noștri sunt pregătiți să își asume un rol în viața publică și să reprezinte interesele tineretului. Să nu îi lăsăm pe alții să decidă ce e bine pentru noi; este rândul nostru al tinerilor. Acum avem posibilitatea să fim reprezentați de tineri în administrațiile locale. Să nu îi lăsăm pe tineri în voia sorții în data de 5 iunie. Avem motive. Hai tineretul’!”

Geréd Imre, vicepreședintele executiv al UDMR pe probleme de tineret, a declarat că UDMR-ul este deschis, în ultimul timp, către tineri, uniunea aflându-se într-un proces continuu de întinerire, care are loc în toate ariile și la toate nivelurile, atât la nivelul consiliilor locale, cât și la nivelul consiliilor județene. „A fost lansată candidatura unor tineri bine pregătiți. Acești candidați au beneficiat de o serie de traininguri, printre altele, în domeniul administrației publice în toate zonele din Transilvania și am elaborat un Ghid al aleșilor locali pentru a le facilita munca în administrație”  A relatat că Ghidul aleșilor locali prezintă structura operațională a consiliilor locale și conține sfaturi și recomandări utile, ilustrând prin exemple practice modul în care o idee poate deveni, de exemplu, o hotărâre de consiliu local. A mai arătat că toți aleșii locali tineri vor primi acest Ghid.

 „În ultima perioadă am observat că oamenii au nevoie de schimbare, au senzația că atât județul Mureș, cât și orașul Târgu Mureș bat pasul pe loc, iar acest lucru trebuie neapărat să se schimbe. Atât candidații la consiliul județean, cât și cei la consiliul local s-au maturizat, au experiență și sunt făcuți pentru a-și asuma un rol în administrația locală. Există șanse pentru o schimbare dacă în data de 5 iunie toată lumea va merge la vot pentru că schimbarea depinde doar de noi și doar astfel ne putem dezvolta și doar astfel poate ajunge județul și orașul Târgu Mureș un loc plăcut și locuibil.”-a spus Birtalan István, Președintele MIET, cu privire la alegerile din Târgu Mureș.

Bodó Előd Barna, candidat la Primăria Pănet, a vorbit despre programul său electoral. A spus că va pune accentul pe sprijinirea corespunzătoare a tinerilor pentru că ei sunt viitorul: „Ca tânăr și membru într-o organizație civilă am constatat forța lăuntrică a tinerilor puși pe fapte mari. Nu ne este indiferent cum se va descurca comunitatea noastră și se așteaptă cu drept cuvânt ca și administrațiile locale să sprijine inițiativele tinerilor. Pornind de la experiența mea acumulată în sfera civilă, aș dori, ca primar, să sprijin în mare măsură activitatea tuturor organizațiilor civile. Trebuie să contăm unii pe alții pentru a ne consolida comunitatea și nu doar în 5 iunie, ci și după aceea.

Kovács Mihály Levente, candidat la consiliul județean, a afirmat că: „În zilele noastre, avem mare nevoie de elanul și voința de acțiune a generațiilor. Suntem mândri că dintre cei peste 1000 de candidați la alegeri în județul Mureș 209 sunt sub 35 de ani. Numărul mare al candidaților tineri ilustrează voința de acțiune a generației noastre. Dincolo de faptul că ieșind pe stradă în București și în alte localități, am cerut înnoirea sistemului politic și eliminarea corupției, suntem capabili să ridicăm tonul pentru a ne modela soarta și între pereți gri ai sălilor de consiliu.”

Bakó Szabolcs, candidat la consiliul local, a atras atenția asupra importanței rolului tinerilor și a reprezentării acestora „În calitatea mea de candidat tânăr consider că este important ca tinerii să participe la activitatea administrației locale și la viața publică. După 25 de ani, orașul Târgu Mureș și județul Mureș au făcut un pas enorm înainte, reușind să desemneze candidați tineri pe listele electorale. Și acest fapt dovedește că tinerii sunt capabili să lucreze pentru comunitate. Ca și consilier doresc să fac auzită vocea tinerilor în administrația locală și să le realizez planurile. Elanul nou, tineresc este important pentru oraș”.

Kovács Árpád Géza, candidat la consiliul local, a îndemnat târgumureșenii să meargă la vot, ilustrând printr-un exemplu personal importanta participării la vot. „În curtea parohiei catolice, cu ocazia unei discuții prietenești, unul dintre angajații parohiei mi-a spus următoarele:  Géza, tu vei deveni consilier dacă toți maghiarii vor merge la vot plus un român. Pornind de la această discuție nu pot decât să îi rog pe maghiarii din Târgu Mureș și un prieten român să meargă la vot și să mă voteze, da romul de unul singur nu valorează nimic. Citând cuvintele lui Széchenyi István: Totul e greu de unul singur; nimic nu este imposibil pentru cei mulți. Vreau să vă rog frumos pe toți să votați echipa UDMR și candidatul independent Soós Zoltán.”-a mai adăugat el.