În perioada 28-30. aprilie, 2017., în Dubrovnik, Croația, avut loc Congresul Organizației de Tineret al Partidului Popular European, în cadrul căreia, organizația și-a ales noua sa președinție.

Cu ocazia întâlnirii, Zsombor AMBRUS, liderul delegației TUDMR (MIÉRT), în intervenția sa, a atras atenția celor prezenți la evenimentele actuale din România: ”după ce deputații formațiunii politice PNL au susținut în Parlament proiectul de lege privind extinderea drepturilor de folosire a limbii materne, proiect inițiat de UDMR, ulterior, împreună cu deputații USR și PMP au atacat la Curtea Constituțională inițiativa legislativă.”

„Având o astfel de atitudine, Partidul Național Liberal, din nefericire, iî întoarce spatele principiilor și valorilor Partidului Popular European, căci protecția drepturilor minorităților naționale și lupta împotriva naționalismului reprezintă o prioritate majoră pentru PPE. Conferința Tineretului Maghiar din România este conștient de faptul că, noul președinte YEPP, Andrianos Giannou cunoaște situația minorităților naționale, de aceea îl sprijinim pe deplin în munca sa.”- a explicat Zsombor Ambrus.

Lóránt ANTAL, președintele TUDMR în legătură cu Congres a spus: ”în opinia mea, încă trebuie expus de multe ori, că partidele politice române, în multe cazuri au o atitudine ambiguă. Deși în retorica pe care o adoptă în aparițiile publice în Bruxxelles folosesc adesea de termeni precum deschidere și sprijin față de minoritățile naționale, iar acasă, în România fac tot posibilul ca să ne împiedice în activitatea, eforturile noastre în domeniul protecției minorității maghiare.  Inițiativa legislativă atacată la Curtea Constituțională dovedește acest lucru.