Curiozități despre viticultura și vinificația internațională din perspectiva GTK– Business Consulting Club

În cadrul celei de a 7-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, în Pavilionul Tineretului, membrii GTK (Business Consulting Club) au prezentat participanților o analiză a unui sector industrial. Scopul prezentării a fost familiarizarea publicului cu consumul și producția de vin la nivel mondial, european și național.

În prima parte au prezentat colegiul GTK. „Colegiul a fost înființat pentru ca studenții de la universitate să poată căpăta cât mai multă experiență profesională în afara instituției educaționale. Organizăm nenumărate programe, semestrial întocmim trei studii de caz, respectiv ținem cursuri suplimentare pentru studenți. Pentru a deveni membru este nevoie de admitere. Sponsorul nostru principal este Fundația Antal Zsolt.” După prezentarea colegiului invitații au trecuta la analiza elaborată de ei: „am ales analiza statistică a industriei vinicole pentru că am considerat că este important să demonstrăm cât de mare este acest sector.” Participanții au aflat foarte multe curiozități în partea care se referea la nivelul mondial: „dintre băuturile alcoolice consumul de bere este cel mai mare la nivel mondial, după care urmează băuturile alcoolice tari, iar pe al treilea loc se află vinul. 71% din struguri se produce vin, 27% sunt comercializate proaspăt, iar restul de 2% sunt confiate și comercializate ca atare. Cel mai mare producător de vin este Europa, urmată de Asia. Dintre vinul roșu și alb, bineînțeles vinurile roșii sunt cele mai căutate.”  Tot din prezentare au aflat participanții și că la nivel european Italia a fost cel mai mare producător de vin, datele fiind ilustrate cu ajutorul diagramelor. „Printre cei mai mari exportatori de vin se găsesc Franța, Italia și Spania.” Prezentarea pieței de vin românesc a oferit multe curiozități. „În România nivelului consumului de alcool este cel mai mare în Oltenia. Se produce cel mai mult vin în Dobrogea și Oltenia. Cel mai popular tip de vin în tara noastră este vinul alb. ”

În consecință, prezentatorii tineri au prezis un viitor promițător pentru piața de vin în care merită învestiți bani.

Evenimentul a fost susținut de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).

Viața de om al străzii – drumul până acolo și înapoi

În cadrul celei de-a 7-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, în Pavilionul Tineretului prezentarea lui Gombola András intitulată „Viața de om al străzii – drumul până acolo și înapoi” a încheiat seria de prelegeri organizată de MIÉRT. Invitatul a concentrat într-o oră povestea lui de viață deloc obișnuită.

„M-am născut la Satu Mare într-o familie simplă cu patru membri. Am început să practic scrima la opt ani și am devenit repede un scrimer fanatic. La vârsta de 13 ani am devenit campion național.” După introducere și primele etape ale carierei, Gombola András a trecut la prezentarea adolescentul care „s-a dedat plăcerilor.” În viața mea totul a fost rezolvat, bacalaureatul, chiar și stagiul militar. Părinții mei au făcut totul pentru mine, nu am dus lipsă de nimic. ” A relatat că pentru el una dintre cele mai mari traume ale vieții a fost când a renunțat la scrimă. „Am renunțat la scrimă, aceasta a fost una dintre cele mai mari traume. Mai târziu am început să lucrez într-un bar unde s-a format un grup de prieteni cu care m-am distrat foarte mult. Niciodată nu-mi găseam locul. Astăzi deja totul este altfel, deoarece știu că am tot căutat pacea mea.” A împărtășit mai multe evenimente incredibile din viața sa, de exemplu a vrut să plece în Canada cu pașaport fals. În Costa Rica a ajuns în pușcărie. „Am reușit să trecem peste acea perioadă numai sub influenta drogurilor.” – a explicat. Invitatul a mai relatat că „Au existat perioade când m-am dezintegrat și mă gândeam la sinucidere. De mai multe ori am încercat să mă sinucid, însă din fericire, fără succes.” S-a căsătorit de două ori, ambele căsătorii s-au terminat cu divorț. După cel de-al doilea divorț s-a mutat înapoi la Budapesta. După mult timp și-a vizitat fiica și atunci „a fost o scenă când am întâlnit dragostea.” A devenit dependent de alcool, s-a deteriorat și relația sa cu părinții, așa a ajuns să devină om al străzii. S-a angajat să participe la o terapie pe care a urmat-o timp de 15 luni.

Așa cum a spus, scopul prezentării sale este ca prin povestea lui de viață să descurajeze tinerii să nu urmeze drumul parcurs de el.

Evenimentul a fost susținut de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).

Geréd Imre: trebuie să recrutăm tineri în serviciul comunității

În cadrul Vâltorii Mureșene anul acesta a fost organizat pentru cea de-a a treia oară Concursul de bărbunc și dans fecioresc din Transilvania. Evenimentul intitulat „Joacă cu figura” va avea loc duminica, 28 august, în Palatul Culturii, și va fi găzduit de organizația membră din județul Mureș a MIÉRT (Conferința Tineretului Maghiar), Consiliul Consultativ de Tineret din județul Mureș (MIET). În fiecare an concurenții trebuie să prezinte  dansul unei alte zone. Dacă anul trecut dansul a fost din localitatea Sic, acest an a fost rândul zonei Mureșului.

La deschiderea concursului, Birtalan István, președintele MIET, a spus că prin păstrarea tradiției se creează o altă tradiție, deoarece acest an concursul a fost organizat pentru a treia oară în cadrul Vâltorii Mureșene. „Este important ca noi, tinerii, de asemenea să acordăm importanță mare păstrării, cultivării tradițiilor, întrucât aceasta este cheia supraviețuirii noastre.” A mai adăugat că doresc să organizeze și anul viitor acest eveniment foarte popular, după care le-a mulțumit celor care s-au implicat în organizare, și anume Varo Huba, Bereczki Éva și Bugnár Zsolt.

În discursul său de bun-venit Geréd Imre, vicepreședintele executiv al UDMR pe probleme de tineret, a subliniat: seriile de evenimente din cadrul Vâltorii Mureșene sunt extrem de importante nu numai pentru Târgu Mureș ci și pentru întreaga zonă care, fiind un proiect comun al administrației locale, al organizațiilor religioase și civile, este o ocazie excelentă pentru prezentarea valorilor maghiare ale orașului.

A subliniat că scopul evenimentului organizat de organizația de tineret a UDMR, Consiliul Consultativ de Tineret din județul Mureș (MIET) este păstrarea tradițiilor și prezentarea talentelor tinere. „Peste tot în Transilvania trăiesc foarte mulți tineri talentați, care trebuie prezentați. Noi, Alianța și Conferința Tineretului Maghiar, am avut mai multe programe la nivel național prin care am căutat și am prezentat talente tinere din Transilvania deoarece și prin acest mod încurajăm generația tânără să rămână în țară.” Scopul organizațiilor de tineret, partenere cu UDMR este păstrarea tradițiilor, educarea succesorilor, căutarea și prezentarea talentelor tinere – a mai adăugat vicepreședintele executiv.

„Denumirea de bărbunc provine din recrutarea soldaților prin dans, deoarece tinerii au fost recrutați pentru serviciul militar prin înrolare. Noi, în calitate de organizație de tineret și lideri de tineret avem sarcina să recrutăm tineri în serviciul comunității” – a subliniat vicepreședintele executiv.