1. Köz/élet/tér (Viață/publică/spațiu)– Totul sau nimic – analiză rapidă a negocierilor politice în urma alegerilor                

În cadrul celei de-a 7-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, în Pavilionul Tineretului, KIFOR a organizat vineri după-masa cea de-a 5-a ediție a Köz/élet/tér (Viață/publică/spațiu). Invitații Vákár István, vicepreședintele Consiliul Judeţean Cluj, Péter Ferenc, președintele Consiliului Judeţean Mureș și Pásztor Sándor, președintele Consiliului Judeţean Bihor, au efectuat o analiză rapidă a evenimentelor de dinainte și de după alegeri. Pe parcursul prezentării președinții, respectiv vicepreședinții consiliilor județene au descris situația de după alegeri din consiliile județene.

Péter Ferenc a spus că „în județul Mureș niciodată nu s-a mai văzut așa ceva la alegerile locale, întrucât am reușit să înșirăm 15 consilieri județeni. A spus că „momentan partenerul nostru este Partidul Social Democrat, deoarece cu ei am reușit să negociem cel mai bine.”

„Ca și în mandatul anterior, și în prezent avem 7 consilieri județeni. Înainte de alegerile locale s-a simțit presiunea mare. Cu trei zile înainte de constituire s-a dovedit că avem șanse la președinție în coaliție cu Partidul Social. ”- a spus Pásztor Sándor. Vákár István a relatat că „în Consiliul Judeţean Cluj PSD a câștigat 12 mandate, PNL 18 mandate, iar UDMR 7 în urma rezultatelor de la alegerile locale” și a mai adăugat: „nici în cele mai frumoase vise nu am îndrăznit să credem că vom reuși să câștigăm șapte mandate în consiliul județean. ”

La alegerile locale MIÉRT și UDMR au colaborat în mod eficient. Conform Pásztor Sándor „a fost un proces electoral reușit și trebuie să creăm ocazia să extindem posibilitățile următoarei generații.” Vákár István deja de doi ani vrea să implice tinerii în problemele politice, prin urmare printre cei șapte consilieri județeni UDMR care au câștigat în urma alegerilor se află și doi tineri.” „Când tinerii îndeplinesc funcții în administrațiile locale, aceștia află ce însemnă să iei decizii și să-ți asumi răspunderea.”

Péter Ferenc a spus că „atunci când tinerii acționează într-o formă organizată înseamnă că aceștia încearcă nu numai să participe la alegeri ci și să-și asume responsabilitate, responsabilitatea funcției. De aceea consider că trebuie să implicăm organizațiile de tineret în fiecare structură, să simtă responsabilitatea participării în viață publică.”

Forumul Cadrelor Didactice în Pavilionul Tineretului

După-masa, în Pavilionul Tineretului, lectorul universitar și psihologul Dr. Kádár Annamária, și dr. Aáry-Tamás Lajos, ombudsmanul pentru drepturi educaționale din Ungaria au ținut prezentări în cadrul Forumului Cadrelor Didactice, organizat de Asociația de Tineret Cluj. Obiectivul prezentării a fost prezentarea unor metode de rezolvare a conflictelor între profesor-student, părinte-copil și profesor-profesor.

Dr. Aáry-Tamás Lajos, a vorbit mai pe larg despre sistemul educațional român și maghiar: „În ambele țări educația este obligatorie, statul finanțează învățământul, iar baza finanțării este asigurată de impozitele încasate de la oameni, prin urmare nimeni nu poate fi exclus din educație”. ONU a definit patru piloni pe care statele membre trebuie să le urmeze. Unii dintre aceștia au fost menționați: școala, în calitate de sistem de instituții publice, trebuie să fie accesibilă, acceptabilă și adaptabilă. În zilele noastre „împingem limite”, fiindcă acum 150 ani un copil surd nu a putut frecventa școala. În încheiere invitatul a făcut referire la principiile educației finlandeze: „Cea mai bună educație din lume este că nu putem lăsa pe părinții, bunicii noștri să moară până când nu am învățat tot ceea ce știu ei.”

Dr. Kádár Annamária, lector universitar și psiholog, a vorbit despre situații educative delicate din punct de vedere al copilului. În primul rând  a menționat criza de opoziție: un copil „trebuie să treacă bine peste criza de opoziție.” Atunci când un copil spune „nu” pentru prima dată, în acel moment „se naște eului său, atunci când începe să-și domine propriile emoții.” După aceea a vorbit despre atitudinea pe care ar trebui să o adopte părintele în astfel de situații: „Părintele trebuie să-i dea drumul copilului.” După prezentarea crizei de opoziție s-a menționat câteva cuvinte despre gelozia între frați: „aceasta este ca un curs de rezolvare a conflictelor atât pentru copii cât și pentru părinți.” Conform Dr. Kádár Annamária așa este în regulă, întrucât mai târziu se va dezvolta o relație mult mai strânsă între cei doi frați. Ascultată de public cu mare interes, prezentarea a fost condimentată cu multe întâmplări interesante.

Concluzie finală: în lumea de astăzi este important să ne adaptăm la copii la un anumit nivel, să observăm și să ascultăm ce este bun pentru ei, întrucât în general fiecare copil este conștient de sine, doar că autoexprimarea către părinte, profesori rămâne pe plan secundar.