La 18 aprilie, MIÉRT și Forumul Tinerilor din Județul Cluj (KIFOR) au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentați Rácz Levente și Enyedi Tamás, tinerii propuși de organizațiile de tineret pentru listele de candidatură ale UDMR pentru alegerile locale din Cluj-Napoca și județul Cluj.

În spiritul reconfigurării, pe listele UDMR pentru alegerile locale din 2016, figurează de două ori mai mulți tineri ca acum patru ani. Uniunea a realizat că pentru a se putea reînnoi, este nevoie de elanul oferit de către tineri.

Antal Lóránt, președintele MIÉRT a spus în cadrul conferinței de presă că anul acesta, unul dintre obiectivele emblematice ale MIÉRT este propunerea a 500 de tineri pe listele de candidatură, tineri bine pregătiți care să aibă și o misiune. „Țelul nostru este ca în fiecare consiliu local unde populația maghiară este una semnificativă, să fie cel puțin și un tânăr care să reprezinte interesele și valorile generației tinere. Misiunea MIÉRT este aceea de a le oferi o șansă și să îi pregătească pe cei care doresc să își asume un rol în viața publică.” a delarat, după care a adăugat că „Sarcinile destinate candidaților noștri tineri se grupează în jurul a trei principii fundamentale: reprezentare, rămânerea în țară și susținere.” În vederea atingerii acestor obiective, MIÉRT își pregătește candidații prin organizarea de cursuri de administrare locală în cadrul cărora cunoștințele oamenilor cu experiență în domeniu sunt predate tinerilor.

Geréd Imre, consilier local UDMR din Cluj-Napoca, reprezentant al tinerilor în cadrul organului decident la nivelul municipiului a mărturisit că „Percepția de siguranță a tinerilor s-a clătinat în ultima vreme, prin urmare este nevoie de mai mulți tineri în procesele decizionale. De tineri care reprezintă în mod credibil interesele noastre și sunt în stare să îi și adreseze pe tineri.” după care a adăugat: „Sub semnul reîntineririi consider că în cazul Clujului nu ne putem permite luxul ca tinerii să nu aibă o reprezentare în consiliu. Îmi voi depune toate eforturile să predau experiența și cunoștințele mele acumulate până acum și astfel să formăm mai mulți tineri care să aibă o viziune clară asupra muncii în cadrul administrației locale. Este nevoie de reîntinerirea, reîmprospătarea constantă, fiindcă acesta este unul dintre punctele forte ale acestui municipiu, ce nu poate fi ignorat nici în politică. Munca de tineret pe care am întreprins-o în ultimii patru ani scoate în evidențăfaptul că tinerii au o capacitate de muncă enormă, și pot aduce un nou elan unei comunități sau uniuni.

Antal Géza, președintele KIFOR a relatat că „Am invitat pe niște tineri care deja au avut realizări în domeniul muncii în cadrul comunității, cunosc comunitatea respectivă pe care o reprezintă și sunt și interesați. Au muncit aici, pe pământul lor natal, și doresc să o facă asta și în viitor, pentru ca acest oraș, acest județ, dar și Transilvania să le fie acasă pentru tinerii noștri. Sunt ptegătiți pentru această sarcină, știu ce au nevoie tinerii, dar în acelaș timp contează, contăm și pe experiența celor mai în vârstă. Candidați tineri mai sunt și în alte localități din județul Cluj, ceea ce dovedește că și în județul Cluj am luat în serios reconfigurarea. Misiunea cea mai importantă în următoarele șase săptămâni este să ne adresăm tinerilor și să îi îndemnăm să își folosească dreptul de vot. Iar candidații noștri vor reuși să facă acest lucru.”

Rácz Levi, candidatul UDMR pentru lista consilierilor locali la Cluj-Napoca, după ce s-a prezentat, și-a făcut cunoscut și programul, subliniind că este important ca pentru problemele actuale ale tinerilor trebuie găsite soluții reale. Dorește ca prin realizarea planurilor sale, Cluj-Napoca să devină un oraș mai dinamic, mai vibrant și mai locuibil în următorii patru ani. „Am fost onorat și surprins în același timp de această propunere din partea organizației de tineret. Sper că mă voi ridica la așteptări și vreau să schimb opinia tinerilor despre politică, iar ceea ce organizția a construit până acum să o pot duce mai departe și să o schimb. Pedurata mandatului meu aș dori să îi susțin pe tinerii întreprinzători și pe tinerii maghiari” – a relatat.

Obiectivele lui Enyedi Tamás, candidatul UDMR pentru lista consilierilor județeni Cluj sunt grupate în jurul a cinci puncte principale, care sunt următoarele: sprijinirea întreprinzătorilor tineri, susținerea muncii activității tineretului în cadrul consiliului local, dezvoltare rurală, consolidarea relațiilor dintre consiliul județean și cel local, facilitarea posibilității folosirii limbii maghiare în instituțiile publice. „În ultimii patru ani, în consiliul local din Cluj-Napoca s-a dovedit că reprezentantul tinerilor poate să ajute munca fracțiunii în mod eficient. Dorim să implementăm acest bun exemplu și în Consiliul Județean Cluj, întrucât interesele tinerilor pot fi reprezentate cel mai bine de tineri. Obiectivul nostru este acela de a-i reprezenta în următorii patru ani pe toți tinerii de etnie maghiară din județul Cluj.”– a declarat.