„Trăim într-o Europă a tinerilor” – a declarat Antal Lóránt, la deschiderea oficială a Taberei UE
La deschiderea oficială a evenimentului, Antal Lóránt, președintele MIÉRT, a spus că au ales motoul taberei din acest an „Europa tinerilor”: „Am ales acest moto întrucât consider că trăim într-o Europă a tinerilor. S-a adeverit și în contextul Brexitului că tinerii vor să trăiască în Europa în condiții de siguranță, solidaritate, într-o Europă plină de oportunități, bazată pe valori comune.”- a mai explicat.
Unul dintre subiectele taberei din acest an va fi alegerile locale din 2016. În acest an MIÉRT a încheiat cu succes campania, întrucât dintre tinerii din partea MIÉRT aflați pe lista UDMR 12 primari, 3 vicepreședinți de consilii județene, 16 consilieri județeni și peste o sută de consilieri locali și județeni vor reprezenta interesele tinerilor în cadrul autorităților locale. Acest lucru se datorează faptului că din partea UDMR s-a realizat o deschidere către tineri, iar MIÉRT a profitat de această ocazie. Joi, programul de după-masă se structurează în jurul discuțiilor cu reprezentanții tineri ai autorităților locale. Participanții vor putea participa la mai multe prezentări despre obiectivele și planurile tinerilor primari, reprezentanți ai autorităților locale proaspăt aleși. Au mai adăugat că pictorul Jakab Hunor a contribuit și acest an la proiectarea decorului Taberei, tablourile de la intrare ilustrează supereroii caravanei E despre tine! În timpul caravanei E despre tine! de asemenea au căutat acei tineri transilvăneni care au reușit să atingă ceva și pot fi un exemplu pentru generația următoare.
Organizatorii taberei din acest an așteaptă aproximativ 350 participanți.
Kovács Péter în Tabăra UE: trebuie să sprijinim ca mai mulți tineri și mai multe femei să aibă un loc pe lista de candidați pentru alegerile parlamentare
La 28 iulie 2016, la Sub Cetate, Președintele executiv al UDMR, Kovács Péter a susținut o prelegere despre miza alegerilor parlamentare, desemnarea candidaților și teme de actualitate politică în Tabăra UE.
„Dacă o balerină nu mai poate face sfoara și reverența, atunci se dă la o parte. Acest lucru ar trebui să facă și Tőkés László care nu poate suporta că din eroul transilvănean de altădată în Ungaria a devenit politician de duzină, iar această frustrare își revarsă nu numai peste UDMR, cu care ne-am obișnuit deja, ci și peste succesorul său, episcopul Csűry István care încurajează cooperarea între biserică și politică, ceea ce nu putem lăsa fără cuvinte. În mod vizibil, Tőkés László nu poate înghiți faptul că în timp ce ani la rând la Băile Tușnad în timpul dineurilor a stat la masa principală și a primit cele mai bune grătare, acum trebuie să se mulțumească cu un ou fiert.”− a subliniat președintele executiv.
Cu privire la rezultatele negocierilor de dinaintea alegerilor parlamentare, purtate cu partidele maghiare, el a spus că probabil că vor oferi Partidului Civic Maghiar două locuri, unul în ținutul Trei Scaune și celălalt în Odorhei sau în județul Mureș. Modelând o posibilă strategie electorală PPMT, Kovács Péter a explicat: încă de la înființare, Partidul Popular Maghiar din Transilvania are un singur obiectiv: să ne facă rău, să reducă reprezentanța maghiară sub 5%. „În aceste condiții, la toamnă vor veni cu o ofertă pentru UDMR care, din punct de vedere juridic, nu pot fi implementate, iar din punct de vedere politic, sunt inacceptabile. După care se vor supăra, vor declara război și vor solicita demisia noastră. Ulterior, vor lansa candidați independenți care vor reduce șansele, prin urmare vor ajunge mai puțini politicieni maghiari în Parlament” – a subliniat.
În locul sistemului de cote, la desemnarea candidaților la alegerile parlamentare de toamnă, UDMR-ul trebuie să sprijine tinerii și femeile care au planuri fezabile, care acceptă provocarea și pot face față– a subliniat în discurs Kovács Péter. Conform acestuia, nevoia de schimbare, de reformare au avut drept rezultat unul dintre punctele forte ale alegerilor parlamentare, și anume că în mai multe județe locurile câștigătoare vor fi ocupați probabil de candidați noi și totodată tineri care trebuie neapărat să fie prezentați la nivel național.
Cu privire la relația dintre tinerii și politica, a explicat că odată cineva i-a făcut observația că ar fi bine ca UDMR-ul să ajungă la acel punct unde deși tinerii o urăsc, vorbesc despre politică, pentru că ar însemna că politica a atins pragul lor de excitabilitate. „MIÉRT trebuie să fie partenerul nostru și să transmită ce vrea noua generație, care sunt așteptările față de politică și de Alianță. În acest lucru voi aveți mare responsabilitate și experiență, întrucât ați realizat cu succes caravana E despre tine” – a mai spus președintele executiv, după care a anunțat că campania adresată școlarilor va fi relansată toamna având ca scop evaluarea opiniei tuturor liceenilor de la secția maghiară.
Legat de scopurile Alianței concepute până la alegeri a spus că în august vor lansa campania de înregistrare a cetățenilor care au părăsit tara din necesitate, desemnarea candidaților va avea loc în septembrie, în prima parte din octombrie vor lansa campania de strângere a semnăturilor, după care campania de prezentare a obiectivelor și rezultatelor, respectiv se vor concentra și asupra mobilizării și conștientizării utilizării drepturilor lingvistice.
Democrația este permanent în pericol– Ionuț Țața, președintele Asociației Pro Democrația
Ionuț Țața, președintele Asociației Pro Democrația a ținut o prelegere joi dimineața în tabără cu titlul „România după alegerile locale”.
Discursul a început cu prezentarea asociației. Țața a relatat că Asociația Pro Democrația a fost fondată în anul 1990. Este vorba de o asociație fără scop lucrativ în care activează în special tineri. A mai adăugat că după anii 90 asociația a reușit să adună mii de observatori, rolul acesteia a fost cel mai important în această perioadă. De atunci numărul a scăzut, el consideră că „oamenii observă că în România democrația nu mai este în pericol.”
În legătură cu alegerile locale care au avut loc anul acesta și în privința următoarelor alegeri parlamentare a explicat că vorbim din două puncte diferite de vederi, întrucât, în timp ce în cazul alegerilor locale persoana candidatului este determinantă, în cazul alegerilor parlamentare orientarea politică este decisivă. În opinia lui Țața, „datorită” noii legi electorale, în cadrul alegerilor parlamentare acei candidați vor avea șanse care au în spate o organizație politică puternică. Consideră că în România democrația este constant în pericol, mereu au loc în țară evenimente care pun în pericol democrația. La acest lucru contribuie și faptul că în cadrul partidelor membri de asemenea sunt numiți în anumite funcții, iar aceștia nu sunt aleși în mod democratic.
A mai spus că, în opinia lui, partidele sunt responsabile că încrederea oamenilor în parlament a fost zdruncinată întrucât aceștia au desemnat parlamentarii, unii dintre fiind chiar incompetenți, din vina cărora, ulterior, încrederea alegătorilor în instituția parlamentului a fost zdruncinată.