În prima zi a Taberei UE după-masa a fost organizată în jurul discuțiilor purtate la masa rotundă cu reprezentanții autorităților locale noi aleși din cadrul MIÉRT. Alegerile locale din acest an au avut un rol determinant din punct de vedere al organizațiilor de tineret și al MIÉRT, întrucât până acum nu a existat precedent pentru un număr atât de mare de participanți tineri pe lista de candidați. S-a dovedit faptul că sunt foarte mulți tineri talentați care vor să facă ceva pentru comunitate, iar ei au primit acum această șansă, deoarece dintre tinerii din cadrul MIÉRT candidați pe lista UDMR 12 primari, 3 vicepreședinți de la consiliile județene, 16 consilieri județeni și peste o sută consilieri locali pot reprezenta interesele tinerilor după alegeri. în ultima perioadă in partea UDMR s-a realizat o deschidere către tineri, în consecință, aproape 750 tineri apropiați de MIÉRT au figurat pe lista de candidați a UDMR la alegeri. Acești reprezentanți tineri ai autorităților locale noi aleși au vorbit participanților despre obiectivele și planurile lor.

Instituție publică sau instituție comunitară?

Discuția de la masa rotundă intitulată Instituție publică sau instituție comunitară?, participanții au ascultat pe Grüman Róbert, vicepreședintele Consiliului Judeţean Covasna, respectiv Bíró Barna Botond și Barti Tihamér, vicepreședinții Consiliului Judeţean Harghita. În cadrul mesei rotunde au primit informații legate de punctul de vedere al reprezentanților tineri ai autorităților locale cu privire la necesitatea prezenței tinerilor în instituțiile publice.
Vicepreședinții și-u împărtășit propria experiență cu privire la punctul lor de plecare și cât de departe au ajuns în cariera lor. După terminarea liceului, Grüman Róbert a lucrat în străinătate ca muncitor necalificat. S-a întors acasă în 2007, a participat la înființarea Consiliul Tinerilor Maghiari din Trei Scaune, respectiv la campanii, după care a îndeplinit funcție executivă în MIÉRT. Bíró Barna Botond de asemenea a împărtășit informații despre primele etape ale carierei sale. A povestit că a vrut să se facă preot, dar viața de l-a împins spre cariera politică. A activat în organizație studențească, respectiv a participat la nenumărate evenimente studențești ca organizator. Barti Tihamér a explicat că „am reușit să devin consilier județean cu dificultate, acum am reușit să câștige alegerile pentru funcția de vicepreședinte.” A fost membru al GYTIT unde a început să-și construiască cariera. A împărtășit și experiențele de viață cu ascultătorii „viața este o luptă, nimeni nu a primit integritate ci trebuie să lupte pentru aceasta. Încurajez pe toată lumea să se străduiască să se implice în atingerea unui scop prin organizațiile locale de tineret.”
Pe parcursul prezentării s-a pus problema rolului tinerilor în sfera politică și civilă. Președinții consiliilor județeni au fost de părere că aceștia aduc flexibilitate în viața politică. În opinia lui Bíró Barna Botond atunci când se adoptă o decizie în economie, aceasta va afecta în primul rând pe tineri „dacă vrei să rezolvi ceva, fii tu persoana care rezolvă problema. Tinerii trebuie să se implice în luarea deciziilor prin administrația locală.” Grüman Róbert a vorbit despre faptul că „avantajul organizațiilor societăților civile este că te poți testa ca organizator sau ca voluntar. Aceste organizații de tineret oferă tinerilor foarte multe posibilități.”
După intrarea într-o instituție publică toată lumea își începe cariera politică ca „începător”. În opinia lui Grüman Róbert „orice primești, în mare parte este nou și trebuie învățat”. În consecință, este loc pentru tineri în instituțiile publice, în organizațiile societăților civile și ei trebuie sprijiniți în impunerea propriilor voințe.

Stema meșteșugului meu: primar

Tinerii primari din cadrul MIÉRT, noi aleși au povestit în prima zi a Taberei UE despre provocările următorilor patru ani, respectiv obiectivele și planurile lor.
La întrebările legate de profesia de primar au răspuns Bántó Zoltán, primarul din Şamşud, Demeter Ferenc, primarul din Micfalău, Demyen István, primarul din Bocșa, István Adrián, primarul din Dârjiu, Kovács Imre, primarul din Satu Mare și Simó Dezső Szabolcs primarul din Avrămești, în timp ce rolul de moderator i-a revenit domnului Kozma István, primarul din Sânsimion.
La întrebarea „de ce am vrut să fiu primar?” cei mai mulți lideri secui au menționat dezvoltarea culturii, economiei și comunității, iar tinerii primari au subliniat și importanta reprezentării intereselor tinerilor, respectiv susținerea acestora astfel încât să se descurce în țară.
Kozma István, primarul recent investit a adus teme cunoscute și din ultimii ani trecând la promisiunile electorale și la relația cu predecesorii. Cu o gamă largă de strategii s-a putut familiariza publicul, întrucât răspunsurile au variat de la proiectul cu 10 puncte al primarului din Satu Mare, Kovács Imre până la atitudinea lui Simó Dezső Szabolcs, și anume „v-am promis să nu vă promit nimic” care a ajuns în această situație din cauza datoriilor moștenite de la predecesori.
În mai multe locuri comunicarea cu predecesorii reprezintă o problemă. Dincolo de plângeri, recuperări sau ștergerea din lista de prieteni de pe Facebook, primarii s-au confruntat cu absența unui parteneriat  reciproc.

La întrebările publicului legate de tineret, Kozma István a subliniat motivarea generațiilor, în timp ce István Adrián a formulat una dintre misiunile importante ale funcției de primar, și anume educarea noii generații.

Lingură de lemn, tocuri, fustă, diplomă – femei în administrațiile locale

În cadrul prelegerii intitulate Lingură de lemn, tocuri, fustă, diplomă – femei în administrațiile locale, participanții Taberei UE au ascultat-o pe Lőrincz Csilla, vicepreședinta organizației de femei a UDMR, și pe Melles Mária, viceprimarul din Tușnad. În opinia lui Lőrincz Csilla egalitatea de șanse îndeplinește un rol important în viața politică. Nu decolteul este determinant, ci succesele unei femei obținute în cadrul administrațiilor locale sau județene. A împărtășit cu publicul și date statistice care arată că, în comparație cu mandatul anterior, a crescut numărul acelor femei care îndeplinesc o anumită funcție politică. „Au fost 3 primărițe, în prezent sunt 5. Numărul vice primărițelor de asemenea a crescut de la 12 la 18.
Vice primărița din Tușnad, Melles Mária a vorbit publicului despre cariera sa. „Mi-am început cel de-al doilea mandat. Acum patru ani am intrat în lumea administrației locale, nedesfășurând niciun fel de activitate politică în prealabil, eu am activat mai mult în organizațiile societăților civile. Mereu m-au interesat subiectele de interes public și am participat la foarte multe evenimente.” În opinia primăriței Melles Mária „indiferent dacă e bărbat sau femeie, toată lumea trebuie să-și dovedească valorile.” Consideră că „avem capacitate mai bună de soluționare decât bărbații”. Cum spunea Lőrincz Csilla, este important să știm că UDMR-ul are o organizație de femei care ajută femeile să se simtă sprijinite.

Gombola András a umplut cu o viață întreagă colțul dedicat tabuurilor la cea de-a 13-a ediție a Taberei UE

La fel ca și anul trecut, Colțul dedicat tabuurilor a fost organizat și acest an în Tabăra UE, unde invitații au abordat teme considerate tabu. Prima prezentare organizată în Colțul dedicat tabuurilor s-a bucurat de o popularitate mare și acest an în cadrul căreia Gombola András a relatat povestea lui de viață intitulată „Am devenit om al străzii”.
Antrenorul de scrimă Gombola András a umplut colțul dedicat tabuurilor în Tabăra UE, ediția a 13-a, cu o viață întreagă. Audiența a ascultat cu atenție încordată și în tăcere timp de o oră și jumătate povestea de viață aproape imposibilă, compusă din cavalcada drogurilor, egoului, lipsei afecțiunii și autodistrugerii. Lumea invitatului a fost deschisă la vârsta de opt ani de scrimă, sport în care s-a dovedit destul de devreme a fi deosebit de talentat și care a deschis cutia Pandorei încărcată cu egoism infinit și substanțe stupefiante. Calea sa de viață care include stații ca Satu Mare – București – Budapesta – Nyíregyháza – Costa Rica– Germania – Törökbálint și cine știe câte alte localități, cu perioade afectate de droguri, alcool, pușcărie, sex, căsnicii și traume dovedesc o poveste uluitoare, morbidă și adâncă, și totuși una care te încarcă.
Ajuns literalmente în impas de peste o sută de ori, viața sa fiind umbrită de nenumărate tentative de sinucidere, într-un final Gombola a reușit să-și restructureze viața fără substanțe în urma a trei etape de tratament terapeutic care au cuprins în totalitate 15 luni. Deși această perioadă durează deja de 5 ani fără întrerupere, el nu apreciază această stare ca un happy end total. Și, deși prezentarea sugerează în mod evident autocunoașterea, iubirea și credința, invitatul nu a putut inventa o rețetă de urmat.
Prima zi a Taberei UE s-a încheiat cu spectacolul lui Marosán Csaba intitulat Sfaturi bune de dragoste de la strămoșii noștri, povesti de dragoste murdare care în ciuda orei târzie de începere a atras foarte mulți participanți în cortul de conferință și a adus zâmbete pe fețele obosite.