Cea mai tânără marcă secuiască din Europa

La prelegerea intitulată Cea mai tânără marcă secuiască din Europa Fazakas Szabolcs a prezentat proiectul lansat, intitulat Legendariu Secuiesc care este foarte popular. După cum afirmă invitatul, el este fascinat de legende, povesti încă din copilărie. „Sarcina legendariului este să prezinte legendele din Ținutul Secuiesc.”  Proiectul a fost lansat cu opt ani în urmă și sunt incluse permanent alte serii de proiecte. „Primim foarte mult ajutor extern”. Procesul de culegere a legendelor a fost unul îndelungat, astăzi sunt trecute în evidență deja 156 de legende. La început era doar o hartă, însă setul a fost dezvoltat constant, așa cum și jocurile de societate, cărțile și jocurile de memorie de pe piață. Pentru copii nevăzători asigurăm și cărți audio. „Am vândut 3500 de cărți care sunt solicitate în continuare.” La lansare, proiectul a fost sprijinit și de consiliul județean și orășenesc.

„Lucrează pentru noi șaisprezece tineri, echipa de desene animate merge la Budapesta. Lucrăm împreună cu specialiști recunoscuți deoarece considerăm că calitatea este importantă.” Scopul principal al realizării filmului de desene animate este ca străinii să se familiarizeze cu legendele din Ținutul Secuiesc, legende care ulterior vor fi traduse în alte limbi.

În urma dezvoltării treptate, în planurile viitoare a fost inclusă deschiderea unui studio de realizare a filmelor de desene animate și a unui miniparc transilvănean. Proiectul de miniparc transilvănean „este un obiectiv de construcție unde vor fi expuse machetele ale aproximativ cincizeci de clădiri transilvănene.” Scopul este acela de a intensifica turismul și de a asigura posibilități de divertisment pentru copii. La finalul prezentării participanții taberei UE au fost introduși în lumea poveștilor legendare care ulterior vor fi prezentate în Transilvania și în lume.

Europa are nevoie de noi orientări

Hegedűs Barbara, vicepreședinta pentru afaceri externe a  Fidelitas și Borzási Sarolta, membra cabinetului pentru politică externă al MIÉRT au discutat în cea de-a doua zi a Taberei UE despre noile orientări în Europa. Hegedűs Barbara și Borzási Sarolta au discutat despre situația tinerilor din Europa și Bazinul Carpatic din punctul de vedere al celei mai mari organizații de tineret din Europa, și anume YEPP.

Am aflat că momentan în cadrul YEPP există trei probleme principale. Conform spuselor acestora radicalizarea tinerilor, criza de identitate a tinerilor din Europa și șomajul sunt punctele problematice ale continentului, iar aceste probleme sunt agravate de situația politică. În cadrul acestora problema imigrației a stârnit scandal mare în special în privința evaluării europene a măsurilor adoptate de Ungaria. Europa are nevoie de orientări noi, așa cum fost menționat și la ultima reuniune din București a consiliului YEPP.

Hegedűs Barbara a considerat că prioritatea principală a organizației-umbrelă este problematica abordării și susținerii tinerilor. Astfel s-a ajuns la următorul punct, și anume beneficierea maximă de programul Erasmus+. Atât pentru MIÉRT cât și pentru Fidelitas convingerea tinerilor să rămână acasă pe termen lung reprezintă un obiectiv, iar în concluzia prelegerii se poate identifica în mod clar sprijinirea maximă a călătoriilor tinerilor având ca scop câștigare de experiență.

Fiecare procedează diferit

Vineri prima prezentare de după-masă în cadrul taberei UE a fost intitulată Fiecare procedează diferit . Tamás Sándor, președintele Consiliului Judeţean Covasna și Péter Ferenc, președintele județului Mureș au discutat cu participanți despre provocările funcției.

Pe parcursul prezentării invitații au reflectat printre altele și asupra diferențelor aferente sarcinilor legate de funcția de președinte de consiliu. Péter Ferenc a spus să în județul Mureș doresc să pună accent pe menținerea în țară a cetățenilor. „Ce putem face să rămână în țară?”– a formulat în legătură cu subiectul prezentării. „Trebuie să sprijinim înființarea unor afaceri în județul Mureș care să demonstreze că are sens să muncim pentru prosperitate în tara noastră”- a mai adăugat. Având în vedere faptul că fiecare județ își are caracteristicile sale specifice, în legătură cu cele ale județului Mureș a explicat că în cazul lor este important ca la alegeri să reușească să se adreseze tuturor alegătorilor, să reușească să se implice în politică astfel încât planurile să fie adresate deopotrivă comunității maghiare, române compacte și regiunilor mixte.

Tamás Sándor, președintele Consiliului Judeţean Covasna a spus că pentru munca la administrațiile locale sunt cei mai potriviți acele persoane care au strategii excelente și capacități bune de organizare, iar la alegeri totdeauna „trebuie să ne ocupăm în primul rând de oameni și nu de concurență„. Conform acestuia politicianul ideal nu se teme de monotonie, are nervi de oțel și este cel puțin la fel de important ca pe lângă limbile română și maghiară să mai cunoască și alte limbi străine. A menționat ca exemplu Antal Árpád, primarul din Sfântu Gheorghe și Ráduly Róbert, primarul din Miercurea Ciuc, atunci când a afirmat că, în opinia sa, politicianul cu adevărat bun „la bătaie devine mai puternic și nu devine moale”. Și publicul a împărtășit opiniile în legătură cu subiect, răspunzând la întrebarea cum este politicianul maghiar ideal din Transilvania, menționând următoarele adjective: descurcăreț, de încredere, corect, umil, perseverent.

În legătură cu subiectul privind participarea tinerilor la viața publică a mai adăugat: „Într-o societate opinia publică este mereu determinată de tineri și femei.” În opinia sa este nevoie de regenerare, iar acest lucru poate fi realizat pe straturi, treptat. „Într-o societate schimbarea poate fi realizată numai pe straturi. O lume nouă poate fi construită numai cu o generație nouă”- a spus liderul din Trei Scaune.

András Lóránd a susținut o prelegere intitulat Ţigănire în colțul dedicat tabuurilor

Vineri seara seria de prezentări s-a încheiat cu un subiect TABU unde András Lóránd a împărtășit cu publicul propriile experiențe. Aceasta a avut ca scop atragerea atenției asupra problemelor nerezolvate ale țiganilor.

De origine din Miercurea Ciuc, atât mama cât și tata lui András Lóránd sunt de origine țigani, iar în prezent locuiește la Odorheiu Secuiesc. La școală des a primit critici care i-au distrus încrederea în sine, „mi-au dat numele de prăjitura negresa”, „eu am fost țiganul împuțit”. Cu toate acestea, a reușit să depășească aceste situații, iar astăzi trăiește cu propria sa familie. Caută soluții la problema țiganilor, din acest motiv de un an participă la un proiect pentru țigani în cadrul căruia încearcă să îmbunătățească situația acestuia.

După împărtășirea experiențelor personale a implicat în prezentare și publicul care a putut împărtăși experiențele negative și pozitive cu țigani. Printre participanții în Tabăra UE există persoane care se tem de ei pentru că au fost victime ale unui furt, însă există și persoane care mențin relații strânse cu ei.

Din discuțiile purtate am putut trage concluzia că minoritatea rromă trebuie să evadeze din modul de viață tradițional, părinții trebuie să sprijine copii să învețe, să-și atingă scopurile. În opinia lui András Lóránd „primul pas trebuie făcut de către societatea majoritară.”