Europarlamentarii Winkler Gyula și Sógor Csaba au susținut în cea de-a treia zi a Taberei UE discursul intitulat „Democrație în UE, Europa regiunilor contra Europa statelor naționale

În cadrul prelegerii, europarlamentarul Winkler Gyula a subliniat că regiunile ar trebui să aibă un rol mai mare în Uniune. Noi, maghiarii din Transilvania, avem nevoie de Uniunea Europeană, a spus europarlamentarul. „Să ne imaginăm pentru un moment ce ar însemna dacă începând de mâine dimineața Uniune Europeană ar înceta să existe sau noi nu am mai face parte din Uniune. Am avea nevoie de pașaport și viză pentru a călători la Budapesta, nu am putea beneficia de subvenții agricole, din acele fonduri UE datorită cărora în anii trecuți localitățile noastre au fost dezvoltate. În special pe voi, tinerii v-ar afecta dacă programul Erasmus ar fi anulat, posibilitățile de a studia în străinătate s-ar reduce semnificativ, iar fiecare poate continua lista cu tarifele roaming, zboruri low-cost, în funcție de situația de viață” – a enumerat Winkler Gyula avantajele oferite de Uniune care au un impact și asupra vieții noastre cotidiene.

„În calitate de comunitate minoritară trebuie să spunem chiar și după Brexit, în această perioadă de criză europeană, că vrem o Europă care este Europa regiunilor, a comunităților unde în calitate de maghiar din Transilvania, membru al comunității constitutive și noi ne putem simți acasă” – a afirmat europarlamentarul.

În legătură cu Brexit, Sógor Csaba a afirmat că cel mai important este păstrarea echilibrului între marile state membre ale Uniunii Europene. După cum a spus, după alegerile din Marea Britanie, în Parlamentul European toată lumea a atras atenția asupra necesității de a analiza în profunzime situația și asupra respectării instituției democrației directe, totodată din partea unor reprezentanți a existat exprimarea identității regionale. Conform europarlamentarului din cadrul UDMR, atunci când este criză – fie economică, financiară sau de imigrație – se dovedește că sistemul dezvoltat în timp de pace nu funcționează satisfăcător în perioadă de criză. „În situația actuală este important ca pe parcursul adoptării deciziilor comune să prevaleze interesele fiecărui stat membru, iar acest fapt poate da naștere adevăratei politici europene” – a spus europarlamentarul, conform căruia Uniunea Europeană se confruntă acum cu decizii importante. Încă nu se știe în ce direcție se va îndrepta integrarea europeană, însă în opinia lui Sógor Csaba un lucru este sigur: Uniunea Europeană trebuie să cheltuiască mai mult pe politica de apărare.
La întrebarea dacă ar trebui să ne îndreptăm către Europa regiunilor sau Europa statelor naționale, Sógor Csaba a declarat următoarele: în primul rând ar trebui să clarificăm termenii. „Termenul de Europa statelor naționale – și din cauza terminologiei engleze –poate fi înțeles greșit. Din acest motiv este mai oportun să vorbim despre Europa statelor membre și Europa regiunilor”. În opinia sa este nevoie de ambele, chiar dacă în perioada de criză vorbim mai puțin de Europa regiunilor. „În schemele UE este nevoie deopotrivă de deciziile UE și ale statelor membre, cele două nu pot fi puse în contrast” – a conchis europarlamentarul.

Borboly Csaba „a incitat” în Tabăra UE

La Sub Cetate a discutat despre încadrarea în muncă a tinerilor

– Tinerii să tragă la răspundere politicienii, inclusiv pe mine, respectiv să verifice dacă lucrăm cel puțin opt ore pe zi în mod inteligent, despre care știe fiecare alegător și le consideră important! – a încurajat interlocutorii Borboly Csaba, președintele Consiliului Judeţean Harghita la Sub Cetate, în Tabăra UE, sâmbăta, 30 iulie, având ca subiect încadrarea în muncă a tinerilor. Reacționând la întrebările legate de rezultatele obținute la bacalaureat a spus că sunt mulți politicieni în funcție la nivel local, județean și național, printre ei mulți din cadrul UDMR, și trebuie să punem întrebarea dacă aceștia fac tot posibilul ca să nu existe rezultate copleșitoare de la an la an la simularea de bacalaureat, respectiv la examenele la bacalaureat, sau numai o dată la doi ani se aduce în discuție această problemă, după care este uitată de toată lumea. Conform Borboly Csaba atenția îndreptată către problemele tinerilor s-ar putea intensifica prin crearea poziției de referent pentru probleme de tineret în cadrul administrațiilor locale ceea ce „depinde numai de o singură semnătură”, adică de decizia liderului local ales, chiar din cadrul UDMR. De voința politicianului aflat în funcția de conducere de la administrația respectivă depinde și dacă la anunțarea posturilor vacante se caută persoane numai cu experiență, având câțiva ani vechime, sau se oferă șansă și începătorilor. Consiliul Judeţean Harghita permanent anunță posturi vacante și așteaptă și tinerii aflați în cătarea primului loc de muncă, în plus asigură și posibilitatea de a câștiga experiență prin programul de stagiu – a subliniat președintele județean.

În discuția moderată de Kelemen Szilárd Péter, membru în consiliul executiv al MIÉRT – șeful cabinetului pentru administrațiile locale –Borboly Csaba a prezentat mai multe idei, propuneri pentru implementarea cărora Consiliul Judeţean Harghita este gata să colaboreze cu organizațiile de tineret. Conform președintelui Consiliului Judeţean nu este adevărat că la nivel local și județean nu se poate face mai mult, pot fi luate nenumărate măsuri bune, se poate lansa mai multe programe, prezentând câteva dintre inițiativele consiliului județean care „nu au fost atacate nici de instituția prefectului”. A spus că pentru toate măsurile care afectează tinerii este nevoie de  presiunea, cooperarea, munca organizațiilor de tineret, numai în acest context au sens deciziile respective. (Documentul cu propuneri poate fi accesat pe pagina Facebook a preşedintelui: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1028406027206780:0)

Doresc să se ocupe în mod deosebit cu întoarcerea în țară a tinerilor, respectiv cu încadrarea lor în muncă în țară. S-a referit și la problema orientării profesionale, respectiv la faptul că deși există locuri de muncă bine plătite în țară, chiar cu salarii de două mii de lei net și după câțiva ani posibilitate de promovare, tinerii totuși pleacă în străinătate unde de foarte multe ori nu au posibilitate de promovare, nu se pot dezvolta. A declarat că și acest subiect ar trebui să fie abordat mai mult.

Cei care au participat la discuție au fost interesați mai mult de proiectele de tineret ale consiliului județean. Răspunzând la întrebări, Borboly Csaba a spus că trebuie să acorde mai mare atenție la întocmirea documentației, întrucât au primit foarte multe proiecte incorecte de la organizațiile de tineret, respectiv a îndemnat solicitanții tineri să definească mai clar obiectivele deoarece nu vede rostul sponsorizării unui concurs de aruncare a telefonului mobil (într-un an a fost solicitată sponsorizarea unui astfel de eveniment). A afirmat că vor crește cu mare plăcere suma alocată pentru sponsorizare, însă fiecare sponsorizare va avea rost numai dacă organizațiile se luptă pentru aceasta, dacă proiectul reflectă „stropii de sudoare” ai tinerilor lideri, iar cererea de sponsorizare este depusă urmând strategia de tineret adoptată de Consiliul Judeţean Harghita, ca o măsură specifică a acesteia. Are sens numai participarea conștiință la licitație, a subliniat președintele consiliului județean, care în mod garantat servește la dezvoltarea personalității tinerilor, la asumarea responsabilității pentru comunitate și la impunerea intereselor generației menționate. A mai adăugat că, în opinia lui, este necesară sponsorizarea specială a organizării taberelor, festivalurilor mai mari din județ, însă numai atunci când acestea au la bază o concepție bine gândită.

La întrebarea celor prezenți, și anume dacă susține candidații din cadrul MIÉRT în cazul în care aceștia candidează la alegerile parlamentare din toamnă pe listele de senatori sau deputați, Borboly Csaba, în calitate de fost lider al MIÉRT, a declarat că nu crede că cineva ar trebui numit în cea mai înaltă funcție numai pentru că este tânăr sau pentru că aparține unei anumite organizații. Tinerii trebuie să muncească pentru fiecare poziție, trebuie să parcurgă drumul până acolo, consideră el, întrucât în calitate de lider de tineret a ajutat cariera mai multor tineri, chiar până la poziția de minister, însă astăzi crede că a făcut multe greșeli atunci când singurul criteriu era apartenența la MIÉRT, pentru că fiecare funcție politică valorează atâta cât este utilizată pentru muncă inteligentă. „Din ultimul deceniu nu prea cunosc vreo lege, măsură guvernamentală sau cel puțin un efort care îi vizează pe tineri” – a afirmat, de aceea i-a rugat pe cei de la MIÉRT să sprijine acei tineri care își asumă sarcini în avans și au idei cel puțin pentru generația tânără.

Liderii de tineret au discutat în Tabăra UE despre alegerile locale din acest an și despre viitoarele alegerile parlamentare

În cadrul dezbaterilor de la masa rotundă de tineret, Geréd Imre, vicepreședintele executiv al UDMR pe probleme de tineret,  Nacsa Lőrinc, președintele IKSZ, Kelemen Szilárd Péter, șeful cabinetului pentru administrațiile locale din cadrul MIÉRT și Frunda Csenge, vicepreședinta MIET (Consiliul Consultativ al Tinerilor din Județul Mureș) au împărtășit experiențele perioadei de campanie preelectorală din 5 iunie 2016. Kelemen Szilárd Péter a vrut să implice tinerii înainte de organizarea campaniei, la care administrațiile locale din cadrul UDMR au reacționat pozitiv. „Împreună cu Antal Lóránt și Kelemen Szilárd Péter am pornit la un turneu pe parcursul căruia am stat de vorbă cu președinții teritoriali din cadrul UDMR pe care i-am convins să lase spațiu și tinerilor. ” a spus Geréd Imre „În final ne-au luat în serios.” – a mai adăugat.

„Am avut o campanie interesantă, noi habar nu aveam la ce ne-am angajat. Am depus efort enorm să-i găsim pe acei tineri care își asumă rol în viață publică. Cu muncă asiduă și oameni harnici putem realiza lucruri mari”, a afirmat Frunda Csenge. Până la urmă nu au câștigat alegerile în Târgu Mureș, însă se pregătesc cu elan mare pentru următorul mare eveniment. În România vor avea loc alegerile parlamentare care vor fi precedate de alte campanii electorale. În tabăra UE participanții au putut afla răspunsul invitaților la întrebarea de ce este important ca cineva să reprezinte interesele maghiarilor, ale tinerilor. „Este important ca MIÉRT să aibă un candidat pentru parlament, întrucât este nevoie ca interesele noastre să fie reprezentate și în parlament.” a afirmat Geréd Imre. Conform Kelemen Szilárd Péter, sarcina unui parlamentar este să lupte pentru o cauză comună, iar pentru noi, alegătorii tineri, este important să ne exercităm dreptul de vot astfel încât în parlament să ajungă un parlamentar care să apere drepturile noastre.

Ce înseamnă comunitatea pentru un sportiv

Sâmbăta, seria de prezentări din cadrul taberei UE s-a deschis cu o discuție, unde Borzási Sarolta, membră în cabinetul de afaceri externe al MIÉRT, a intervievat-o pe biatlonista Tófalvi Éva despre viața de sportiv și despre comunitate.  Tófalvi Éva este o biatlonistă maghiară din Miercurea Ciuc care concurează pentru România. Cu două săptămâni înainte de prima sa olimpiadă a aflat că ea a fost selectată dintre celelalte sportive. După spusele ei nu a putut dormi de bucurie timp de trei zile. Viața de sportiv nu este una obișnuită, sportivii trăiesc într-o „capsulă” care îi protejează de pericolele externe. Din cauza nenumăratelor concursuri a călătorit extrem de mult, însă nu a avut mult timp să viziteze orașele. „Când ești acolo, ești atât de ocupată cu concurs, încât oricum nu ai timp să te plimbi. „Pe măsură ce sportivii încep să se lase de acest stil de viață, părăsesc această capsulă, iar din acest motiv se dezvoltă un gol în viața lor. Conform spuselor acesteia, pentru ea dezvoltarea comunității a jucat mereu un rol important, de aceea după ce s-a lăsat de sport profesionist ea a umplut acest gol prin aderarea la organizația de femei a UDMR. În viitor dorește să înființeze un club sportiv unde ar ajuta sportivii să-și revină la viața normală după încheierea carierei. Invitata a subliniat importanta participării tinerilor la viața publică, după părerea ei numai generația tânără poate asigura o schimbare.

 

Spații comunitare în Transilvania

Publicul a aflat mai multe informații despre importanta și funcționarea spațiilor comunitare în cea de-a treia zi a taberei UE. În legătură cu The House coworking space din Miercurea Ciuc, Kovács Tibor și Szilágyi Levente, respectiv cu Spațiul comunitar K+, Konrád Gergely, președintele USMC, au spus că spațiile asemănătoare, din ce în ce mai populare pot fi benefice atât pentru fizice cât și pentru organizații, firme.

The House din Miercurea Ciuc a fost lansat în urma unui sondaj pe bază de chestionar. Concepția se bazează pe ideea ca acei muncitori care își pot desfășura activitatea cu ajutorului internetului și al spațiului productiv să scape de eventualele efecte care îi deranjează acasă sau în cafenele. În ceea ce privește infrastructura spațiului recent amenajat, aceasta include necesarul de mobilă, cafeaua și internetul, însă scopul adevărat al spațiului, și anume ca între cei care lucrează acolo să se realizeze interacțiune și schimb de idei, deja a fost atins. Deși scopul pe termen lung al spațiilor asemănătoare este obținerea profitului din chirii, Kovács Tibor și Szilágyi Levente, respectiv cofondatorii definesc situația ca faza de investiție. Tocmai de aceea a fost un punct pozitiv faptul că posturile de radio, televiziune, presa online și print au susținut această inițiativă.

Situat în subsolul centrului Clujului, spațiul comunitar K+ a devenit foarte popular după spusele lui Rés Konrád Gergely. Spațiul care găzduiește în special evenimentele organizațiilor, firmelor– ședințe, conferințe de presă – oferă totodată posibilitatea de a organiza evenimente. Prioritatea spațiului comunitar K+ va fi de asemenea consolidarea bazei de utilizatori persoane fizice și a caracterului de coworking.